Laatste update 20:28
57

Moordenaar Jo Cox kocht naziliteratuur en terreurhandleiding

Update onderaan

Thomas M., de man die ervan wordt verdacht het Britse Labour-parlementslid Jo Cox te hebben vermoord, heeft de afgelopen jaren curieuze aankopen gedaan. Volgens bonnetjes, die de Southern Poverty Law Center openbaar heeft gemaakt, kocht hij onder meer hulpboeken van de National Alliance, over hoe hij zelf wapens zou kunnen maken. Dat schrijft The Guardian.

Uit de bonnetjes, die teruggaan tot 1990, blijkt dat M. meer dan 620 dollar heeft uitgegeven aan ‘literatuur’ van de groep die het best omschreven kan worden als neonazistisch. Onder de aangeschafte boeken is bijvoorbeeld een boek waarin een pleidooi wordt gehouden voor een geheel witte samenleving en de uitroeiing van alle joodse mensen. Verder kocht hij ook het boek ‘Improvised Munitions Handbook’, een diy-boek met een gedetailleerde handleiding van hoe je een pistool kunt maken. Maar ook Ich Kampfe, een handboek dat nieuwe leden van de NSDAP in 1942 ontvingen.

Daar blijft het echter niet bij. M. zou ook behoren tot de eerste abonnees van SA Patriot, een door White Rhino Club gepubliceerd Zuid-Afrikaans tijdschrift. De White Rhino Club is een organisatie die zich het best laat omschrijven als pro-apartheid, tegen multiculturele samenlevingen en tegen de uitbreiding van islam.

Het is overigens niet de eerste keer dat The National Alliance in verband wordt gebracht met een aanslag. William Pierce was de stichter van de organisatie. Een boek van zijn hand diende ter inspiratie voor de Oklahoma City bombing in 1995, waarbij 168 mensen om het leven kwamen, aldus de terrorist zelf, Timothy Mc. Veigh.

Update 20:20

De West Yorkshire Police stelt in een verklaring dat is vastgesteld dat de dader alleen handelde en de aanslag op Jo Cox doelbewust was. Cox heeft twee keer eerder aangifte gedaan van bedreiging. In een geval is de dader gepakt, in het andere geval niet gevonden. De verdachte van de moord is onderzocht door een arts. Hij is zowel geestelijk als fysiek in staat om verhoord te worden en gedetineerd te zijn. De politie onderzoekt de banden met extreem-rechtse organisaties in de speurtocht naar het motief voor de moord.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)