Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moordenaars brommen langer

  •  
19-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
justitita.jpg
Strafrechtadvocaten: 'De menselijke maat is zoek'
Rechters straffen moordenaars harder. In 2010 was de gemiddelde straf bijna 15 jaar, in 2006 was dat nog 13 jaar. Ook straffen voor doodslag zijn gestegen. Bij een derde van de veroordeelden kwam daar nog een tbs-behandeling bovenop.
Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Volkskrant , op basis van 770 uitspraken van rechtbanken.
De Raad voor de rechtspraak bevestigt de conclusies van het onderzoek. Volgens de raad blijkt hieruit dat de rechters luisteren naar de roep uit de samenleving om strenger te straffen.
Ook tussen 1993 en 2004 werden de straffen geanalyseerd en ook in die periode steeg het aantal jaar dat werd opgelegd voor moord of doodslag.
Ook de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten herkent de trend. ‘De straffen gaan gierend omhoog’, zegt voorzitter Bart Nooitgedagt in de Volkskrant.
‘Het is tijd om deze trend te stoppen, want de menselijke maat raakt zoek. Daders zijn lang niet allemaal keiharde moordenaars. Vergelding is niet het enige dat telt, je wil ook voorkomen dat iemand opnieuw in de fout gaat. Dat lukt niet op deze manier’, vindt Nooitgedagt.
Foto cc: dierk

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.