22

Morgan blijft voorlopig in Harderwijk

Rechter heeft bepaald dat de orka niet uitgezet mag worden naar het dierenpark in Tenerife

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat orka Morgan voorlopig niet uitgezet wordt naar Loro Parque in Tenerife. Het gebeurt niet vaak dat een exportvergunning van een okra wordt afgewezen door de rechter. Hij oordeelde dat staatssecretaris Bleker zich onvoldoende inhoudelijk bij de zaak heeft betrokken en zijn controlezaak heeft verzuimd.

De rechtszaak die de Orka Coalitie had aangespannen tegen de overheid is een flinke winst voor Morgan. Het Dolfinarium riep tot nu toe altijd dat Morgan’s vertrek naar een groter bassin haast heeft en dat de enige kans Loro Parque is. Aan het eind van de zitting krabbelden de Harderwijkse woordvoerders terug door te stellen dat Morgan eventueel tijdelijk een grotere ruimte kan krijgen en ook in contact kan worden gebracht met andere dolfijnen uit het park.

Dat haalde voor de rechter de druk van de ketel om nog even te wachten met het op sleeptouw nemen van het zoogdier en de bal terug te spelen naar die overheid die zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. Het Dolfinarium pleitte er voor om Morgan naar Tenerife te brengen omdat daar goed wetenschappelijk onderzoek bij de jonge orka verricht kon worden. De rechter vond die uitspraak niet aannemelijk genoeg en wil dat de staatssecretaris de opties voor Morgan dit keer grondig gaat uitpluizen. Bleker’s oordeel leunt nu te veel op het onderzoek dat het Dolfinarium naar Morgan heeft gedaan en dat onderzoek is volgens de rechter niet onafhankelijk genoeg omdat het park een commerciele instelling is.  Bleker had zich ook moeten laten informeren door andere wetenschappers.

De rechter wil de opties voor Morgan’s echte vrijlating nog een kans geven, met name omdat de reis naar Loro Parque niet onomkeerbaar is. Verblijf in Harderwijk is niet desastreus genoeg. Bovendien zou ze in Loro Parque de eerst week in een kleiner bassin terecht komen dan waar ze nu zit. In het park zit een van haar moeder verstoten jonge orka al langer dan een jaar in een tank half zo groot als die van Morgan omdat het dier niet kan opschieten met de andere orka’s. Mocht Morgan ook niet kunnen opschieten met de al aanwezige orkagroep dan zou ze nog geen stap verder zijn. 

De Orka Coalitie heeft uiteindelijk rehabilitatie in natuurreservaat Neeltje Jans op het oog. Bij die stap is Morgan nu iets dichterbij gekomen. Overtuigend was het argument van orkadeskundige Ingrid Visser dat een mogelijke adoptiefamilie voor Morgan is gevonden. Uit een geluidenstudie van gespecialiseerde orka zeebiologen blijkt dat een Noorse groep dezelfde ‘taal’ spreekt als Morgan wat er op duidt dat dit mogelijk een goede match zou zijn.

Lees ook opinie van Joopredacteur Margaux Tjoeng: Dolfinarium zet Joopredacteur buiten de poort

cc-foto: Erwin Winkelman

Geef een reactie

Laatste reacties (22)