40

Morgan Freeman: Tea Party is racistisch

VIDEO: Racisme in Amerika is volgens de Oscar winnende acteur erger geworden sinds Obama's aantreden

De wortels van de extreem rechtse Republikeinse partij de Tea Party zijn racistisch. Dat zei de Amerikaanse acteur Morgan Freeman vrijdagavond in een interview met CNN presentator Piers Morgan. Volgens Freeman is het racistische geweld sinds het aantreden van Obama verergerd en is de president vooral het mikpunt geworden van rechtse agressie.


Morgan Freeman is de belichaming van Nelson Mandela in de film Invictus die gaat over het Apartheid regime in Zuid-Afrika. De acteur meent dat de Tea Party er alles aan doet om Obama af te zetten.

In hun beleid en in hun openbare verklaringen doen ze er alles aan om te zorgen dat Obama het slechts één termijn volhoudt”, aldus Freeman. “Wat dat onderstreept? Ze herhalen continu deze woorden: ‘Heb lak aan het land. We gaan er alles aan doen om deze zwarte man te krijgen. Wij kunnen dat aan! We zullen alles doen wat in onze macht ligt om deze zwarte man weg te krijgen.

De Tea Party heeft een louter racistisch argument vindt Freeman. Dat de partij veel aanhangers heeft laat volgens hem zien dat de haat tegen zwarten nog steeds leeft in Amerika.

“We zouden inmiddels beter moeten weten. En dat is ook zo. Denk aan het moment waarop bekend werd dat Obama president zou worden. Iedereen moest toen een traantje laten, maar niet lang daarna draaiden deze mensen weer 180 graden omdat de wereld veranderde.”

Freeman begrijpt heel goed dat Obama niet tegen de racistische uitlatingen terugvecht. Hij houdt zich bij zijn principes, maar de acteur hoopt stiekem dat Obama iets agressiever zal worden.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (40)