32

Morsi ter dood veroordeeld

Oud-president Egypte schuldig bevonden aan gevangenisopstand

Een rechtbank in Caïro heeft oud-president Mohamed Morsi, tevens leider van de Moslimbroederschap, ter dood veroordeeld. Morsi, die in 2013 werd afgezet door het leger, zou achter een opstand van gevangenen ten tijden van het bewind van Moebarak hebben gezeten.


De NOS meldt:

In 2011, onder het bewind van president Hosni Mubarak, wisten meer dan 20.000 gevangenen, inclusief Morsi, te ontsnappen uit een aantal Egyptische gevangenissen. Morsi zou daarbij de hulp hebben ingeroepen van radicale buitenlandse groeperingen als de Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah.     

Eerder werd de oud-president al veroordeeld tot 20 jaar cel. Het doodvonnis moet nog bekrachtigd worden door de hoogste religieuze autoriteit van Egypte. Daarna is nog beroep mogelijk.

NRC schrijft:

De Moslimbroederschap, waar Morsi lid van is, heeft Egypte inmiddels verboden en geclassificeerd als terreurbeweging. De huidige president Sisi was onder Morsi minister van Defensie. Moslimbroeders worden sinds de coup hardhandig aangepakt. 1400 Moslimbroeders kwamen om en tienduizenden werden vastgezet. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn bij de ontruiming van een protestkamp waarbij minstens 817 doden vielen mogelijk misdaden tegen de mensheid gepleegd.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)