22

Morsi verwerpt ultimatum

Egyptische president kiest voor eigen weg naar verzoening ... Obama dringt aan op politiek proces

De Egyptische president Morsi heeft het ultimatum van het leger om binnen 48 uur af te treden verworpen. Hij heeft verklaard dat hij vasthoudt aan zijn eigen plannen om het land te herenigen.

Morsi is van mening dat het ultimatum alleen maar zal leiden tot meer onrust en verdeeldheid. In een verklaring maandagavond stelde Morsi dat Egypte zich na de val van Mubarak heeft ontwikkeld tot een ‘moderne democratische staat’. Maar de miljoenen betogers die de afgelopen dagen de straat op gingen,denken daar anders over. Het leger had aangekondigd dat als Morsi zich niet aan het ultimatum zou houden, er maatregelen zouden volgen. Wat die maatregelen zijn, werd echter niet gezegd. Van een staatsgreep zou geen sprake zijn.
Naar verluidt heeft Morsi maandagavond met de Egyptische legerleider al-Sisi gesproken, maar zeker is dat niet. Inmiddels zijn er ook al vijf ministers opgestapt. Maandagavond de minister van Buitenlandse Zaken zij  ontslag in. Als dat ontslag wordt geaccepteerd, zou dat de zesde minister zijn die vertrekt.
De afgelopen dagen is massaal geprotesteerd tegen het Moslim Broederschap van president Morsi. Ze willen dat hij opstapt, omdat hij niet voor de hervormingen zorgt die hij heeft beloofd. Morsi voelt vooralsnog niets voor een vertrek.
De Egyptische president had  maandagavond ook een telefoongesprek met Barack Obama waarin hij de Amerikaanse president verklaarde dat Egypte wel vooruitgang boekt in de weg naar verzoening. Obama probeerde Morsi ervan de overtuigen dat deze crisis alleen met een politiek proces kan worden opgelost.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)