30

Moskee beklad na schietincident in Canadees parlement

Moslimgemeenschap massaal gesteund door buurtbewoners … Comedian Russell Brand haalt uit naar stigmatiserende media

Na het schietincident in het Canadese parlement werd al snel met de beschuldigende vinger naar de islam gewezen. De schutter, de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau had zich namelijk recent tot de islam bekeerd en die religie zou zijn radicale actie mogelijk hebben gevoed. Bovendien doet Canada mee met de internationale gevechtscoalitie tegen IS, een ander argument dat gelijk naar de islam wees. Een paar dagen later gebeurde in Canada hetzelfde wat in Europa dikwijls voorkwam na een incident waarbij de islam onterecht als schuldige werd aangewezen. Een moskee werd beklad. Maar de nuchtere Canadezen reageerden daar anders op.


Toen Mahmoud Elkadri vrijdag naar zijn moskee liep in het Canadese Cold Lake, zag hij al gelijk wat er mis was. Vandalen hadden het gebouw beklad met de leuzen: ‘Ga naar huis! Canada!’. “Als je ’s ochtend komt voor een vredig gebed, is dat een harde boodschap”, aldus Elkadri die ook één van de bestuursleden is van de moskee. “Dit is ons huis. Mijn kinderen zijn geboren en getogen in Cold Lake”, vertelt hij de Canadese omroep CBC.

Een paar uur later waren buurtbewoners al bezig de boze leuzen met water en zeep weg te boenen. Anderen lieten teksten achter als troost voor de moslimgemeenschap: ‘Jullie zijn hier thuis’ en ‘Liefs van jullie buren’. Buurtbewoner Matt Downey kwam samen met zijn dochter naar de moskee om bloemen te geven aan Elkadri. Daarmee wil hij laten zien dat de vandalen niet voor de meerderheid spreken. Ook de burgemeester sprak zijn woorden uit, vooral gericht aan de vandalen: “De moslimgemeenschap is welkom in Cold Lake, dus misschien moeten jullie besluiten of je nog wel thuishoort hier.”

Dat de berichtgeving omtrent het schietincident in Ottawa enigszins stigmatiserend was voor moslims, vond ook de Britse comedian Russell Brand. In zijn wekelijkse videoblog maakt hij gehakt van de manier waarop media direct met de beschuldigende vinger richting de islam wezen. Ook fakkelt hij de gehele speech van de impopulaire premier Harper helemaal af. Volgens Brand jaagt Harper angst aan door te menen dat één moslim Canada in gevaar brengt. 

CBC: Town rallies around vandalized Cold Lake Mosque

Geef een reactie

Laatste reacties (30)