33

Moskee maakt melding van Syriëgangers, gemeente Delft doet niets

Vriendengroep werd uit moskee gezet vanwege radicalisering  ... Moskee maakt melding bij politie, gemeente doet niets

De gemeente Delft heeft in 2012 niets gedaan met de melding van een moskee over moslimjongeren die aan het radicaliseren waren. De gemeente kreeg enkele maanden voordat minstens tien Delftse vrienden naar Syrië reisden, melding van een moskee over de problemen, maar de gemeente besloot er niets mee te doen. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

De vriendengroep werd enige tijd voor de reis naar Syrië uit de moskee gezet vanwege radicaal gedachtegoed. De moskee maakte hier melding van bij de politie, die de melding vervolgens doorspeelde aan de veiligheidsdienst en de gemeente Delft.

Het hoofd veiligheid van de gemeente Delft geeft toe dat de gemeente niets gedaan heeft met het signaal. Als reden geeft hij hiervoor: “We waren ons er toen absoluut niet van bewust dat radicalisering een probleem is.” De gemeente was zich er dusdanig niet van bewust, dat het enkele weken voor vertrek van de eerste Syriëgangers het in een notitie schreef dat radicaliseren ‘geen hoge prioriteit heeft binnen de gemeente Delft’. Hoewel daar in andere steden wel sprake van was, waren er volgens de gemeente in Delft ‘geen alarmerende situaties’.

Delft is een van de steden met het grootste aantal Syriëgangers. Velen van het sluiten zich aan bij radicale strijdgroepen. Zo zijn zeker 10 van de 130 Nederlandse Syriëgangers afkomstig uit Delft.

NRC: Delft deed niets met melding moskee over Syriëgangers

cc-foto:Wim Hoppenbouwers

Geef een reactie

Laatste reacties (33)