Laatste update 16:05
123

‘Moskeeën moeten vrouwen opnemen in bestuur’

Moskeeën zijn mannenbolwerken en dat is niet alleen slecht voor de emancipatie maar leidt er ook toe dat fundamentalistische stromingen makkelijker voet aan de grond krijgen. Daarom moeten vrouwen opgenomen worden in de besturen van de gebedshuizen. Dat betoogt Saïd Bouharrou, vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland, in Trouw.

Marokkaans-Nederlandse moskeebesturen, vooral de jongere, moeten vrouwen toelaten binnen hun gelederen. Ik roep vrouwen op dit kenbaar te maken aan hun moskeebesturen tijdens algemene ledenvergaderingen. Praat erover met uw echtgenoot en breng het onderwerp goed onder zijn aandacht als hij regelmatig een moskee bezoekt en daar lid van is.

Conservatieven die een religie in hun macht proberen te krijgen dringen vrouwen vaak naar de achtergrond of sluiten ze zelfs helemaal uit. “Te vaak gaat de interpretatieleer uit van een mannenperspectief. Islam en subjectieve mannelijke opvattingen worden dan wel eens met elkaar verward.” Door vrouwen toe te laten kan de religie en zo ook de gemeenschap emanciperen.

Amina Wadud. cc-foto: Oregon State University

Bouharrou komt met zijn pleidooi op het moment dat de 64-jarige Afro-Amerikaanse feministe en emeritus hoogleraar islamstudies Amina Wadud in Paradiso te Amsterdam het vrijdaggebed heeft geleid voor een gemengd publiek. Dat is een unicum in Nederland. Trouw maakte een verslag:

Wadud roept op tot ‘inclusiviteit’: iedereen moet welkom zijn in de moskee, vindt ze, ongeacht sekse of seksuele geaardheid. Dat zij het gebed leidt is een logisch uitvloeisel van haar adagium ‘voor Allah zijn man en vrouw gelijk’. “Het is deel van de hervorming van de islam die al meer dan 1400 jaar doorgaat.”

Wadud is naar Nederland overgekomen op verzoek van feministe en Joop-redacteur Hasna El Maroudi. In de avond interviewde zij in de grote zaal van Paradiso de geleerde over onder meer de positie van homo’s, die traditioneel ook door conservatieven worden buitengesloten en erger. Verschillende media, waaronder GeenStijl, zorgden vrijdag voor consternatie door fake news over de bijeenkomsten te verspreiden, wat Paradiso er toe noopte een verklaring uit te brengen.

In een aantal krantenartikelen en online stukken is de indruk ontstaan dat Amina Wadud geweigerd is door moskeeën en uiteindelijk voor het gebed is uitgeweken naar Paradiso. Dit is onjuist. Amina is in Nederland om een lezing te geven, op uitnodiging van Paradiso en opiniemaakster Hasna El Maroudi. Daar is de preek en het gebed in de middag als logisch gevolg bij gekomen, het is nooit aan de orde geweest dat de preek en het gebed in een moskee zouden plaatsvinden.

cc-foto boven: Dietmut Teijgeman-Hansen

Geef een reactie

Laatste reacties (123)