Laatste update 19:31
48

Moskou aan zee: Haagse politie pakt alweer journalisten op

Update 19.30 uur:

In het tv-programma Khalid & Sophie (BNNVARA) vertelt journalist Hans Nijenhuis over zijn arrestatie eerder op de dag. Zo vertelt hij hoe hij nog niet eens bij de demonstratie was aangekomen, toen hij al van alle kanten omsingeld werd door politie. Samen met de actievoerders werd hij opgepakt, hoewel hij zich duidelijk kenbaar maakte als journalist. Volgens de agent die Nijenhuis arresteerde riskeerden de actievoerders negen jaar cel en tegen de journalisten: “Jullie waarschijnlijk iets minder, want jullie waren nog aan het voorbereiden.”

Eerder:

De Haagse politie heeft voor de tweede keer binnen drie dagen journalisten opgepakt die hun werk deden. Deze keer waren Hans Nijenhuis, voormalig hoofdredacteur en tegenwoordig verslaggever van het AD, en fotograaf Marco de Swart het slachtoffer. De krant schrijft:

Nijenhuis was met Extinction Rebellion op pad. De actiegroep wilde voor de derde dag op rij voor ernstige verkeershinder in Den Haag zorgen. Dit keer waren ze van plan om de Utrechtsebaan te blokkeren met stilstaande voertuigen, een van de belangrijkste verkeersaders naar het centrum. Maar de poging faalde nog voordat het begon. (…) Nijenhuis noemt het ‘echt een beetje bizar’ dat hij is aangehouden. ,,We hebben duidelijk gezegd dat we geen actie voerden, maar van de media waren en verslag wilden doen.” Agenten gaven geen sjoege. ,,Ik ben teleurgesteld. Je kunt van die acties vinden wat je wil, maar we moeten er wel verslag van kunnen doen. Anders kun je er niks van vinden.”

De politie meldt dat de twee arrestanten verklaarden dat ze journalist waren. “Zodra wij hun status als journalist hebben kunnen bevestigen, worden zij direct heengezonden”, stelt de Haagse politie.

Maandag werd Volkskrant-verslaggever Mac van Dinther opgepakt bij het protest van Extinction Rebellion in Den Haag. De journalist zou “doe niet zo kinderachtig” hebben gezegd tegen een agent. Op Twitter had Van Dinther eerder al geschreven dat hij zich verbaasde over het verschil in bejegening van de klimaatdemonstranten en de boeren eerder.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)