Laatste update 11:39
391

Nederlandse moslims zwaar gediscrimineerd

Moslims worden in heel Europa gediscrimineerd, maar Nederland is een van de landen waarbij discriminatie op grond van afkomst of religie het vaakste voorkomt. Alleen Griekenland scoort hoger op moslimdiscriminatie dan Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europese Agentschap voor Grondrechten (FRA). Ze ondervroegen ruim 10.000 moslims in vijftien lidstaten van de EU. Veel Europese moslims zeggen de afgelopen tien jaar somberder te zijn geworden over hun positie in de maatschappij.

Moslims krijgen in Europa te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt en met etnische profilering door de politie. 42 procent van de Nederlandse moslims ervaart hier discriminatie op basis van hun achtergrond, dertig procent op basis van religie. In de rest van Europa zijn die cijfers een stuk lager, daar worden 27 procent van de moslims gediscrimineerd op achtergrond en 17 procent vanwege religie.

Niet alleen bij het zoeken van een woning of het vinden van werk ervaren moslims discriminatie, maar ook bij het krijgen van zorg, toegang tot ‘overige maatschappelijke diensten’, en bijvoorbeeld de toegang tot café’s en discotheken. Nederlandse moslims gaven twee keer vaker aan etnisch geprofileerd te worden door de politie dan in andere Europese landen.

Verbinding met Nederland

De woordvoerder van de FRA, Friso Roscam Abbing, noemt de cijfers alarmerend en pijnlijk. Jaco Dagevos van het Sociaal Cultureel Planbureau zegt dat het onderzoek overeenkomt met cijfers van een onderzoek dat het SCP twee jaar geleden uitvoerde onder Turkse en Marokkaanse jongeren. Het viel hem daarin op dat de discriminatie er ook voor zorgde dat de jongeren zich steeds minder betrokken voelen bij Nederland: ‘Ze voelen zich burger van dit land, maar worden telkens op een negatieve manier op hun etnische of religieuze achtergrond aangesproken. Daardoor voelen ze zich steeds minder verbonden met de samenleving.’

De cijfers worden nog schokkender als alleen wordt gekeken naar Noord-Afrikaanse moslims in Nederland. 65 procent van hen ervaarde in de afgelopen vijf jaar discriminatie vanwege hun etnische wortels. Ze worden overgeslagen op de woningmarkt, krijgen geen baan vanwege hun achternaam en werden in contact met de politie gediscrimineerd vanwege etniciteit of kleur.

Politieke klimaat

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen oktober 2015 en juli 2016. In die periode voerde IS verschillende aanslagen op Europese bodem en schoten extreemrechtse en xenofobe populistische partijen omhoog in de peilingen. Roscam Abbing denkt dat het islamonvriendelijke politieke klimaat dat hierop volgde invloed kan hebben gehad op de hoeveelheid discriminatie die moslims hebben ervaren.

De discriminatie van moslims in Europa en in Nederland heeft gevolgen voor het gevoel van verbondenheid. Gemiddeld gaven moslims hun verbondenheid met hun thuisland een 4,1 op een schaal van vijf. In Nederland was dit slechts een 3,4 van de 5.

Roscam Abbing doet verder weinig verklaringen voor de dramatische cijfers van Nederland ten opzichte van de rest van Europa: ‘De realiteit is zoals ‘ie is’. Hij ziet echter wel een aantal concrete oplossingen. Er moet volgens hem meer aandacht komen voor burgerschapsonderwijs en hij dringt aan op een ‘kritisch zelfonderzoek’ bij de Nederlandse politie. Ook pleit hij voor een systeem van anonieme sollicitaties: ‘Het is onacceptabel dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatie of een woningbezichtiging alleen omdat je Al-Hawadi heet en niet De Vries. Dat is echt om gek van te worden.’

Bron: Volkskrant, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (391)