93

Moslimfanatici verjagen Miss World

Evenment verplaatst van Java naar Bali na protesten fundamentalisten

De finale van de Miss World wordt niet zoals gepland in Sentul nabij de Indonesische hoofdstad Jakarta gehouden maar op Bali. Aanleiding voor de verhuizing zijn de protesten van fanatieke moslims die het evenement als ‘anti-islamitisch’, immoreel en ‘exploitatie van vrouwen’ beschouwen.


Zelfs de afwezigheid van een bikini-ronde kon de islamitische hardliners, die in meerdere opzichten een afkeer hebben van vrouwelijke schoonheid, niet vermurwen. West Java is het gebied waar de meeste gewelddaden tegen religieuze minderheidsgroepen plaatsvinden. De verplaatsing is besloten door het kabinet en werd afgekondigd door de minister van Welzijn.

Voor de organisatie van Miss World komt de verhuizing als een schok. Kort daarvoor was op Bali nog een optimistische persconferentie gegeven waarin de verwachting werd uitgesproken dat alles soepel zou verlopen. Tegenover de Jakarta Post verklaarde een woordvoerder: 

Dit is een onverwachte beslissing. Kun je het je voorstellen? Het is slechts drie weken voor de finale en nu is er plots zo’n verandering.

Conservatieve fanatieke moslims in Indonesië zijn berucht om hun demonstraties waarmee ze hun denkbeelden aan de bevolking willen opleggen. Zo mocht vorig jaar Lady Gaga niet optreden na protesten.

De finale is op 28 september, voor Nederland neemt Jacqueline Steenbeek deel aan de verkiezing.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)