Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moslimgeleerden geven IS-strijders koekje van eigen deeg

  •  
25-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
koran300_01.jpg
'IS misbruikt koranteksten om jongeren te werven voor hun strijd' ... Meer dan 120 moslimgeleerden slaan met theologische brief terug
Woensdag hebben zo’n 120 moslimgeleerden in Washington een open brief aan de jihadisten van IS gepresenteerd. Hierin geven de geleerden de strijders een koekje van eigen deeg, door uitgebreid te citeren uit de koran en de jihadisten duidelijk te maken dat de strijd die zij voeren, on-islamitisch is.
De 18 pagina’s tellende brief is voor de gemiddelde moslim nauwelijks te begrijpen. De brief is namelijk geschreven in klassiek Arabisch en heeft een aantal klassieke religieuze teksten als basis. Ook wordt in de brief verwezen naar teksten van een aantal moslimgeleerden die IS misbruikt om jongeren te werven voor hun strijd. “Deze brief is niet bedoeld voor het publiek”, verklaarde Nihad Awad bij de presentatie ervan.
De brief is gericht aan Abu Bakr Al-Baghdadi, de leider van IS. De bedoeling van de brief is puntsgewijs de filosofie van IS onderuit halen. Zo staat er onder meer in dat het volgens de islam verboden is te martelen; het is verboden om kwade daden aan God toe te schrijven; het is verboden om andere mensen tot ‘niet-moslim’ te verklaren tenzij hij of zij openlijk verklaart ongelovig te zijn.
Een in het Engels vertaalde versie is hier te vinden
cc-foto: Usman Ahmed

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.