Laatste update 01 juli 2017, 15:07
62

Moslimhaat motief bij zuuraanval op Londens duo

De 37-jarige Jameel Muhktar die vorige week samen met zijn 21-jarige nichtje Reshem Khan in Londen slachtoffer werd van een aanval met bijtend zuur, vermoedt dat de dader gedreven is door moslimhaat. Beiden zijn voor het leven verminkt. De twee zaten in auto te wachten voor een stoplicht toen de dader op de ruit klopte. Toen ze het raam openden werd er een vloeistof in hun gezicht gesproken. Muhktar dacht eerst nog even dat het ging om een poets maar al snel merkte hij dat het vocht in zijn huid brandde. Zijn kleding smolt als het ware zijn huid binnen en hij zag hoe zijn nichtje verbrand werd door het zuur. Hij probeerde weg te komen maar verblindt door het gif knalde de auto tegen een hek.

Omstanders schoten hen te hulp met water maar een ambulance liet heel lang op zich wachten, aldus de slachtoffers. De jonge vrouw, die carrière als model wilde maken, werd pas dagen later verhoord door de politie. Volgens de politie is nog niet duidelijk wat het motief is van de dader, die voortvluchtig is. Op een Facebook-pagina die aan de verdachte, een 24-jarige witte man, zou toebehoren staan teksten met extreemrechtse inhoud. De politie waarschuwt het publiek hem niet te benaderen.

Haat tegen moslims is een groeiend probleem.

Update 1 juli 15.08

De zuuraanval wordt nu door de Britse politie behandeld als een haatmisdrijf. De poltie, die de aanval beschrijven als een ‘afschrikwekkend geweldsmisdrijf’, zegt dat er nieuw bewijs aan het licht is gekomen waaruit duidelijk werd dat het delict racistisch gemotiveerd was.

De 24-jarige verdachte John Tomlin, wordt gezocht door de politie. De politie hebben het publiek gewaarschuwd om niet zomaar in contact te treden met hem, maar contact op te nemen met de lokale autoriteiten.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)