112

Moslimorganisaties roepen overheid op: Bied bescherming tegen haat

Moslimorganisaties hebben de overheid opgeroepen moslims beter te beschermen tegen haat en discriminatie. Dat gebeurde na het vrijdagmiddaggebed in de As-Soennah moskee in Den Haag die zondag doelwit werd van de extreemrechtse groepering Pegida. Het gebed werd vrijdag bijgewoond door honderden sympathisanten, zowel moslims als aanhangers van andere religies.

Na afloop van het gebed zei Abdelhamid Bouzzit van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH):

De moslims in Nederland zijn opgeschrikt door een verschrikkelijke aanslag op hun bestaansrecht in Nederland. Een aanslag die de menselijke waardigheid van onze samenleving midden in het hart heeft getroffen. Onze samenleving bestaat uit mensen die geloven, mensen die in iets anders geloven, en mensen die helemaal niet gelovig zijn. Die samenleving willen deze daders kapot maken. Ze zijn er op uit om ons te verdelen en ons tegen elkaar op te zetten. Dit doen zij door te kwetsen, te beledigen en de samenleving angst en haat in te boezemen.

De SIORH doet samen met de Federatie Islamitische Organisaties (FIO) een oproep aan de regering:

Wij roepen de overheid op om moslims in Nederland te beschermen tegen deze vormen van haat en discriminatie. Niet in dubbelzinnige bewoordingen, maar door in actie te komen en reële bescherming te bieden. Bestrijd met alle wettelijke middelen die u heeft islamhaat, antisemitisme en alle vormen van haat die onze samenleving splijten.

Een van de andere aanwezigen vrijdag was Ralph Levie van de dialoogcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Hij liet weten:

Ik ben hier om te laten zien dat wat hier gebeurd is, echt niet kan en buiten alle perken is De Joodse gemeenschap herkent dreiging richting het geloof. In en rond de Tweede Wereldoorlog zijn ontzettend veel synagogen vernield. Onze samenleving kent zowel antisemitisme als islamofobie en er zijn waarschuwingen dat dit misschien toeneemt. De enige manier om daar tegenin te gaan is te laten zien dat je ook heel goed samen kunt zijn.

Bron: Omroep West / Beeld: Google Streetview

Geef een reactie

Laatste reacties (112)