Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Moslims hoeven geen afstand te nemen van IS'

  •  
22-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
vanderlaan300.jpg
Eberhard van der Laan neemt het op voor religieuzen: niemand wil over één kam met extreme anderen geschoren worden
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan neemt het in zijn Abel Herzberglezing op voor moslims in het land. Van hen wordt de afgelopen tijd continu geëist dat ze afstand nemen van de islamistische terreurbeweging IS. Ook de Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb, deed deze oproep. Daar gaat Van der Laan nu tegenin. Door van alle moslims te eisen dat ze afstand nemen, plaatsen we hen in een hokje en scheren we hen over één kam met extreme anderen. En ‘dat wil niemand’, aldus de burgervader.
Aboutaleb schreef eerder in dagblad Trouw dat moslims die niet achter IS staan: “een megafoon in de hand moeten nemen” en: “vaker van zich laten horen”.
Van der Laan schrijft in zijn lezing:
We zullen daarbij altijd moeten waken voor generalisaties. Een pro-Palestijnse organisatie die – zoals vorige week – een optreden van een 89-jarige zangeres verstoort tijdens een Israëlisch cultureel festival, stelt haar en alle aanwezigen medeverantwoordelijk voor het leed in de Gazastrook. Dat doet ook degene die vindt dat alle Nederlandse moslims publiekelijk afstand moeten nemen van de barbaarse moorden door IS. Niemand wil in een hokje geplaatst worden, behalve extremisten – en zij willen het juist graag. Niemand wil over één kam geschoren worden met extreme anderen. Moslims niet met Jihadstrijders, sinterklaasvierders niet met racisten en liefhebbers van Israëlische cultuur niet met Israëlische bevelhebbers.
Update 08.30
RTEmagicC_Schermafbeelding_2014-09-22_om_08.36.42.png
In de papieren Volkskrant neemt Fethullah Gülen, leider van de Turkse Gülenbeweging, wél afstand van IS. De – niet geheel oncontroversiële – Islamitische prediker, betuigt in zijn advertentie zijn medeleven “aan de families van de overledenen in Irak en Syrië, en de families van James Foley, Steven Sotloff en David Haines”.
Lees hier de volledige lezing

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.