40

Mossad luistert leiders EU in Brussel af

En komt er door Belgische onbekwaamheid ongestraft mee weg

Van 1995 tot 2003 heeft de Israëlische geheime dienst Mossad Europese staatshoofden afgeluisterd. Gesprekken van Britse, Spaanse, Franse, Duitse en Oostenrijkse staatshoofden zijn afgetapt en opgenomen. Door onbekwaamheid van de Staatsveiligheid komt Mossad er nu mee weg.

Het Comité I, de instelling die de inlichtingendiensten controleert, meldt in een vrijgekomen rapport dat de Mossad verantwoordelijk is voor de afluisterpraktijken in Brussel. Volgens het Comité zijn de zwarte dozen die aangetroffen zijn in het Justus Lipsiusgebouw, de zetel van de Europese Raad in Brussel, daar door de Israëlische geheime dienst geplaatst.

Doordat ‘de Staatsveiligheid zo terughoudend is geweest om meer toelichting te geven bij de zaak en zo lang gewacht heeft om essentiële documenten te bezorgen’ heeft het federaal parket haar onderzoek niet kunnen afronden. Mede hierdoor heeft het besloten niemand meer te vervolgen, aldus het Comité I.

Het rapport stelt:

‘De Staatsveiligheid heeft in deze zaak geen blijk gegeven van volledige efficiëntie […] Blijkbaar is deze zaak op vrij informele en nogal ordeloze wijze behandeld, zonder gestructureerd actieplan. Terwijl ten minste zeven secties bij dit dossier betrokken waren, blijkt niemand bij de Staatsveiligheid zich werkelijk te hebben belast met de coördinatie en de opvolging van de evolutie van dit dossier.’

Lees verder bij Apache: Mossad mag Europese staatshoofden in Brussel ongestraft afluisteren

Geef een reactie

Laatste reacties (40)