168

Moszkowicz krijgt ‘levenslang’

Update: Reactie strafpleiter: 'Ik zal die verordening altijd blijven aanvechten' ... Hoger beroep dient waarschijnlijk over een half jaar ... Advocaat voor het leven uit ambt gezet omdat hij advocatuur een slechte naam bezorgde

Advocaat Bram Moszkowicz is door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet, zo meldt de NOS. De advocaat wordt levenslang geroyeerd, omdat hij het aanzien van de advocatuur heeft aangetast.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update 23.36 uur
Het was een zware dag voor Bram Moszkowicz, maar hij blijft er bij dat hij nooit zal meewerken aan de verordening om contante betalingen op te geven bij de deken. “Die verordening zal ik nooit opvolgen. Mijn cliënten staan bij mij op de eerste plaats”, zei hij dinsdagavond bij Pauw & Witteman. Volgens de advocaat is zijn geheimhoudingsplicht een zwaarder gewicht dat het melden van contanten bij de deken. Dit punt wil hij in hoger beroep aanvechten.

In het hoger beroep zal Moszkowicz ook de vijf klachten aanvechten. Volgens hem zijn deze vijf cliënten pas gaan klagen op het moment dat de verordeningskwestie tegen hem is gaan lopen. “Door de beeldvorming zijn mensen pas achteraf gaan klagen”, zei hij. Dat ze klagen vindt hij prima, maar hij vindt het opvallend dat ze dat pas zijn gaan doen nadat er een negatief beeld over hem ontstond.

De Raad van Discipline meent dat er sprake is van een patroon aan klachten. Moszkowicz vindt dat onjuist. De raad kan volgens hem niet spreken van een patroon als er van de duizenden cliënten er vijf klagen.

De strafpleiter was vandaag niet aanwezig bij de zitting omdat hij ergens anders een cliënt moest verdedigen. “Mij cliënten gaan altijd voor.” Ook in zaken van de verordening was hij bang dat hij zich zou verspreken. “Ik moest kiezen voor daar naartoe gaan en mezelf bijstaan, wetende dat ik daar niet veel had kunnen zeggen omdat ik dan mijn beroepsgeheim had kunnen schenden”, legt hij uit. Hij vindt dat hij zich naar behoren heeft laten vertegenwoordigen aan de hand van zijn advocaat.

Moszkowicz heeft goede hoop dat hij in het hoger beroep wordt vrijgesproken. Wanneer de raad besluit hem te schorsen en niet te schrappen heeft hij ook al een scenario uitgestippeld. Ook dan zal hij de verordening niet opvolgen. “Ik zal dan voor lagere bedragen gaan werken of toevoegingen doen. Dan moet de belastingbetaler mij gaan betalen.”

Ook wanneer het hof besluit hem toch te schrappen, zal zijn naam standhouden, legt hij uit. Zijn broers Max en David zullen het kantoor Moszkowicz blijven runnen. Het zal ongeveer een half jaar duren voordat het hoger beroep tegen Bram Moszkowicz voor het Hof van Discipline komt.

Update 14.15

RTL 4 is niet van plan om de samenwerking met Bram Moszkowicz op te zeggen. Dat schrijft de mediacourant. Dat hij niet meer werkzaam is als advocaat betekent niet dat hij geen crimedeskundige meer is, aldus RTL:

Bram zit bij ons niet als advocaat maar als deskundige voor de crime-pijler, net als John van den Heuvel van De Telegraaf en Susanne Terporten van het OM.

Eerder:

NOS:

De raad vindt dat alle klachten die de deken van de Orde van Advocaten tegen hem heeft ingediend, gegrond zijn. Moszkowicz wordt ervan verdacht dat hij stelselmatig grote hoeveelheden contant geld heeft aangenomen van cliënten, zonder dat te melden bij de deken, Germ Kemper.

De raad vreest dat er geen verbetering zal optreden omdat Moszkowicz geen blijk geeft van inzicht in de problemen.

De deken had een schorsing van een jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Moszkowicz was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Het zit Moszkowicz niet mee deze week. Maandag werd ook bekend dat zijn relatie met WNL-presentatrice Eva Jinek voorbij is.

De beroemde advocaat laat zich echter niet uit het veld slaan. In april volgend jaar komt hij met een nieuw boek waarin hij uithaalt naar de “krachten die hem de mond willen snoeren”, zo meldt NU.nl. Dat maakte zijn uitgever Bertram + de Leeuw dinsdag bekend, op de dag dat de tuchtrechter besliste dat de raadsman uit zijn ambt wordt gezet.

In een portret stelde Vrij Nederland in mei van dit jaar de vraag ‘komt Moszkowicz overal mee weg?’. Die vraag lijkt nu beantwoord.

NOS: Moszkowicz uit ambt gezet

NU.nl: Bram Moszkowicz uit ambt gezet

VN: Teflon Bram

Geef een reactie

Laatste reacties (168)