63

Moszkowicz vulde eigen zakken met belastinggeld

Door cliënten contant af te laten rekenen heeft de strafpleiter voor meer dan een miljoen euro belasting ontdoken

Advocaat Bram Moszkowicz heeft in de periode 2003-2006 meer dan een miljoen euro aan inkomsten verzuimd op te geven aan de Belastingdienst. Dan meldt NRC Handelsblad. De advocaat liet cliënten contant afrekenen en kon op die manier belasting betalen ontduiken. Uit onderzoek van het trafi-team van de Belastingdienst blijkt dat de inkomsten en uitgaven van Moskowicz niet overeen komen.

Het trafi-team deed onder meer onderzoek naar de uitgaven van Moszkowicz bij zijn favoriete winkels en restaurants. Door zijn uitgaven daar te bekijken en zijn wijze van betaling, is de Belastingdienst tot het ontduiken van een bedrag van 1 miljoen euro gekomen. Erg moeilijk om zijn sporen te achterhalen was het niet. De strafpleiter houdt van dure pakken van Oger en dineren bij le Garage.

NRC schrijft:

Nadat de fiscus alles op een rijtje had gezet, bleken de inkomsten en uitgaven van Moszkowicz niet overeen te komen. De strafpleiter gaf veel meer uit dan dat hij officieel als inkomen bij de Belastingdienst had opgegeven. Of hij dat verschil van meer dan 1 miljoen euro kon verklaren?

Omdat Moszkowicz geen verklaring kon geven voor het grote verschil, heeft hij inmiddels een boete en een naheffing gekregen. Ook doet de belastingdienst nog onderzoek naar de periode 2007-2010.

Ook heeft de fiscus een hypotheek van 1 miljoen euro gekregen op het kantoorpand van Moszkowicz aan de Herengracht, om er zeker van te zijn dat hij zijn schuld zal betalen.

Volgens Moszkowicz gaat het slechts om ‘een zakelijk geschil’. Hij reageert:

Dat de Belastingdienst hangende een geschil om zekerheid vraagt is volstrekt normaal en zegt niets over de juistheid van het standpunt van de Belastingdienst. Dat is dus een standaard procedure. Uw bronnen hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt.

Het is niet de eerste keer dat de advocaat in opspraak komt vanwege zijn niet kloppende administratie. In november 2007 diende een voormalig cliënt een klant tegen hem in omdat hij nooit gespecificeerde rekeningen zou hebben ontvangen. Ook zou hij de strafpleiter 127.000 euro contant hebben betaald voor het bijstaan van zakenvrienden. De klacht leidde tot een berisping van Moszkowicz door het hof.

Jort Kelder reageert via twitter verontwaardigd over ‘het lek’ aan NRC:

Ongepast dat Belastingdienst lekt aan NRC over fraude #brammoszkowicz, al zal-ie blij zijn met straf van slechts €1milj.”

NRC: Moszkowicz ontdook minstens miljoen aan belasting

Geef een reactie

Laatste reacties (63)