593

Motie van afkeuring voor Sap op partijcongres

UPDATE Video: Midden Oosten-deskundige van GroenLinks Karel van Broekhoven kondigt motie aan in Uitgesproken VARA ... Héél GroenLinks voor? Nee, Kamerlid Ineke van Gent stemt tegen … Premier: Gebrek aan steun onder Nederlandse kiezers 'niet leidend' ...

De GroenLinks-fractie gaat akkoord met de missie naar Afghanistan. Jolande Sap wil alleen nog dat premier Rutte zijn toezeggingen herhaalt. Ook D66 en ChristenUnie steunen het kabinet.


Sap heeft vertrouwen in de civiele politie trainingsmissie naar Afghanistan. Alleen Ineke van Gent gelooft niet in de missie en zal tegen stemmen. De GroenLinks fractievoorzitter heeft vertrouwen in de afspraken die zij met premier Rutte heeft gemaakt. “Als die garanties niet worden nageleefd, moeten er maatregelen volgen, ‘met als uiterste dat we vertrekken”, aldus Sap. Ze wijst er op dat het kabinet met de nieuwe afspraken afstand doet van de Navo-strategie, wat haar heeft overgehaald om de missie te steunen.

PvdA

De PvdA blijft tegen het kabinetsplan om in Kunduz politieagenten te gaan trainen. PvdA-Kamerlid Timmermans wijst erop dat de Afghaanse rekruten die zullen worden opgeleid in de praktijk ook militaire taken zullen krijgen. De PvdA is daartegen. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder op de donderdag dat het voor Afghaanse agenten onmogelijk is om geen militaire handelingen te verrichten.

Timmermans benadrukte verder dat de missie ook een integraal onderdeel uitmaakt van de zogeheten NAVO-strategie in het land. De PvdA gelooft niet in deze strategie, aldus Timmermans.

SP

Ook de SP blijft bij haar standpunt en pleit ook na ontvangst van de brief van het kabinet tegen een nieuwe missie in Afghanistan. De partij organiseert donderdagavond een stil protest op het Plein in Den Haag.

GroenLinks

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap vindt dat een aantal toezeggingen van het kabinet nog niet hard genoeg is, zo meldt de Volkskrant. Ze eist van het kabinet een bilateraal contract met de Afghaanse autoriteiten. Daarin moet onder meer staan dat de rekruten tijdens hun training niet worden ingezet bij militaire acties. Als de Afghaanse regering zich daar niet aan houdt, moet de uiteindelijke sanctie zijn dat Nederland stopt met de missie, aldus Sap.

ChristenUnie

Net als GroenLinks wil ook de ChristenUnie op enkele onderdelen hardere toezeggingen van het kabinet over de missie in Noord-Afghanistan. Dat meldt Trouw. CU-Kamerlid Joël Voordewind wil dat er voor de missie een contract wordt gesloten met de Afghanen. Hierin zou moeten staan dat de nieuwe politiemensen niet worden ingezet voor militaire taken.

Joël Voordewind is voor de politie trainingsmissie in Afghanistan. Gezien de nieuwe garanties van het kabinet heeft hij zijn fractie geadviseerd toch in te stemmen met de missie. Dat zei hij donderdagavond in Uitgesproken EO.

Kabinet

Minister Rosenthal heeft toegezegd dat het kabinet de Afghanen zal vragen om te garanderen dat door Nederland getrainde agenten niet op militaire taken zullen worden gezet. Een belofte die op de oppositiepartijen weinig indruk maakt, omdat niet duidelijk wordt hoe naleving zal of überhaupt kan worden afgedwongen.

Update 19.40

Sap kan op het komende partijcongres een motie van afkeuring tegemoet zien wanneer zij instemt met de nieuwe missie in Afghanistan. Karel van Broekhoven, voorzitter van de Midden Oostenwerkgroep van GroenLinks zei donderdag bij BNR-nieuwradio dat ‘de pleuris uitbreekt’ wanneer de fractie instemt met de missie. 

Ik maak me erg veel zorgen. De partij gaat dit absoluut niet accepteren. Veel leden dreigen hun lidmaatschap op te zeggen. Jolande Sap zal zeker niet in staat zijn de mensen te overtuigen”‘, zei Van Broekhoven voor BNR. Hij zal zelf als voorzitter van de werkgroep de motie indienen.

Het slotdebat over de missie naar Afghanistan begint vanavond om 21.30 uur.
GroenLinks-senator Tof Thissen, voorzitter van de Eerste Kamerfractie wil het slotdebat over het weekend heen tillen. Thissen merkt dat de druk op de Tweede Kamerfractie flink wordt opgevoerd. Hij wil de Tweede Kamer ‘in alle rust en met het hoofd koel’ een goede afweging maakt, schrijft Trouw.

Update 23.00

SP-fractieleider Emile Roemer wil met een hoofdelijke stemming laten zien hoe verdeeld de GroenLinks-fractie is. Nieuwsuur verslaggever Ferry Mingelen meldde dat ingewijden zeggen dat zeker één GroenLinks-kamerlid tegen de missie zal stemmen.

Update vrijdag 07:55 Premier Rutte is verheugd over de steun van GroenLinks en enkele andere oppositiepartijen, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Over het gebrek aan steun onder de kiezers voor een nieuwe missie stelt hij:

„Je moet altijd kijken naar het draagvlak in een samenleving, maar dat kan niet leidend zijn.”

UPDATE 23.00

In Uitgesproken VARA kondigt de Midden Oosten deskundige van GroenLinks Karel van Broekhoven aan dat Sap op het partijcongres een motie van afkeuring tegemoet kan zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (593)