44

‘Motief aanslag in München was racisme, maar werd niet zo benoemd’

Vorig jaar schoot een scholier in München negen leeftijdsgenoten bij een winkelcentrum dood. Die aanslag werd door de Duitse autoriteiten ten onrechte niet aangemerkt als een racistische, extreemrechtse aanslag, maar als een ‘psychisch zieke man die wraak nam’. Drie onderzoekers, die inzage hebben gehad in alle dossiers van justitie, de getuigenverklaringen en de computerbestanden van de dader concluderen nu dat Justitie ten onrechte het racistische motief heeft genegeerd.

De jongen, David S., was de zoon van Iraanse immigranten. Op school werd hij gepest. Ook werd hij psychiatrisch behandeld. Dat heeft ertoe geleid dat S. door Justitie gekenmerkt was als een psychisch zieke man die wraak nam. Justitie stelde zelfs: “Men kan er niet vanuit gaan dat de daad politiek gemotiveerd was.”

Ten onrechte, zeggen de drie onderzoekers nu. Justitie negeerde hierbij een aantal signalen die erop duidden dat David S. wel degelijk een racistisch motief had.

S. Pleegde de aanslag bijvoorbeeld op dezelfde dag waarop vijf jaar eerder de Noorse terrorist Anders Breivik zijn aanslag pleegde. David S. Zou vlak voor hij zichzelf door het hoofd schoot hebben geroepen “Ik ben geen kanaak, ik ben een Duitser!” De Süddeutsche Zeitung schrijft dan ook:

“Als een moordenaar ‘Allahu Akbar!’ roept, is het meteen een terreuraanslag. Wat had David S. moeten roepen om zijn daad politiek te laten zijn?”

Volgens de Duitse politie dweepte David S. met Breivik en gebruikte hij onder meer een foto van de terrorist als avatar op Whatsapp.

NRC: ‘München was een racistische aanslag, maar werd niet zo genoemd’

Geef een reactie

Laatste reacties (44)