28

Mr Bean maakt beledigen weer legaal

Groot-Brittannië had tot voor kort een wet die beledigende woorden en gedrag strafbaar stelde

De Britten kunnen dankzij komiek Rowan Atkinson elkaar weer naar hartenlust uitkafferen. Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken stemde vandaag in met een aanpassing op de wet openbare orde waarin staat dat het uiten van beledigingen niet langer strafbaar wordt.

Atkinson, ook wel bekend als Mr. Bean leidde al lange tijd een campagne tegen de nieuwe wetgeving. Hij verweet zijn overheid een ‘buitengewoon autoritaire en controlerende maatschappij’ te scheppen. May wijzigde de wet uit vrees dat deze de vrijheid van meningsuiting zou aantasten.

Atkinson is in Groot-Brittannië niet alleen bekend als Mr Bean maar ook als Blackadder die de kunst van het beledigen min of meer heeft uitgevonden. Hij leidde de afgelopen weken campagnegroepen die riepen dat de wet misbruikt werd door ijverige agenten en aanklagers om onder meer christelijke priesters, critici van Scientology, holebi-activisten en zelfs studenten aan te houden.

De Morgen: Atkinson laat wet schrappen die beledigingen verbiedt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)