12

Mugabe herkozen in Zimbabwe

Rivaal Tsvangirai vecht uitkomst aan

Robert Mugabe (89) is tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe uitgeroepen. Dat heeft de kiescommissie in het Afrikaanse land zaterdag bekend gemaakt. Mugabe heeft 61 procent van de stemmen gekregen. Het wordt Mugabes zevende ambtstermijn van vijf jaar.

De kiescommissie meldde eerder dat Mugabes Zanu-PF ook tweederde van de zetels in het parlement heeft binnengehaald. Dat is genoeg om de grondwet aan te kunnen passen, schrijft NRC Handelsblad.
Mugabes tegenstrever en premier Morgan Tsvangirai zal de uitslag aanvechten. Hij zei dat tijdens een persconferentie in Harare. Ook zal zijn partij, de MDC, niet deelnemen aan een regering die voortkomt uit wat hij “frauduleuze” verkiezingen noemde. De officiële uitslag van de stembusgang moet nog bekendgemaakt worden, aldus NRC.
De inwoners van Zimbabwe gingen woensdag naar de stembureaus. Tsvangirai noemde de verkiezingen eerder “een grote farce”. Zijn achterban zou door Mugabe-aahangers zijn weggehouden bij de stembureaus. Non-gouvernementele organisaties ter plaatse bevestigen dat op deze manier ongeveer een miljoen mensen hun stem is afgenomen.

Eerder op Joop: Kandidaat Tsvangirai: verkiezingen Zimbabwe zijn grote farce

NRC: Mugabe winnaar verkiezingen Zimbabwe – Tsvangirai vecht uitslag aan

Geef een reactie

Laatste reacties (12)