89

Muiterij bij de Piratenpartij, bestuur stapt op en kiest voor extreemrechts

Bijna het voltallige bestuur van de Piratenpartij Nederland (PPNL) is zondagnacht overgestapt naar de nieuwe partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Uit gelekte interne mails blijkt dat de opgestapte bestuursleden zich niet kunnen vinden in het beleid van PPNL-lijstttrekker Ancilla van de Leest. Alleen de penningmeester blijft.

De onvrede begon in augustus, toen Van de Leest in een interne mail het vertrek van partijvoorzitter Wiel Maessen eiste. In die mail schreef Van de Leest:

We zijn onderdeel van één van de vele partijen die strijden om een Kamerzetel. Hoe meer zetels, hoe meer macht. Waarom willen we die macht? Om Nederland beter te maken. Omdat wij het beter weten. […] Als ik faal, faalt de partij. Ik ben niet vervangbaar. […] Ondermijnend gedrag jegens de lijsttrekker is ondermijnend gedrag jegens de partij. […] Van mij wordt leiderschap verwacht. Als je het daarmee oneens bent, stel ik voor dat je je even afzijdig houdt.

Partijsecretaris Floor Drost, voormalig Bouwfraude-klokkenluider, schrijft in de mail waarin ze haar vertrek bekendmaakt: ‘Het wantrouwen richting oud-bestuurslid Wiel Maessen is in mijn ogen terecht’. Door het eisen van Maessens vertrek geeft Drost echter aan geen vertrouwen meer te hebben in het leiderschap van Van de Leest. ‘Een lijsttrekker behoort namelijk NIET te besturen,’ zo vindt Drost.

Ook uit Drost kritiek op de ‘club’ rond Van de Leest sinds diens verkiezing als lijsttrekker:

Na die bewuste verkiezingen is er een parallelle ‘club’ ontstaan met in mijn ogen veel niet-Piraten. Alles moest in besloten clubjes met als enig doel; geen reputatieschade voor de lijsttrekker. De manier waarop de partij nu wordt gegijzeld, is niet de situatie waarvoor ik verantwoordelijk kan en wil zijn.

Andere opgestapte piraten zijn Roland Louter en Luc Boon, beiden algemeen bestuurslid. Ook Wiel Maessen zelf stapt op. In zijn eigen afscheidsmail schrijft Louter:

Ik had mij verheugd op een fantastische campagne die ons eindelijk de felbegeerde Kamerzetels zou brengen. Dat enthousiasme verging me nadat ik er achter kwam, op welke achterbakse manier er een campagneteam werd opgezet. Van meet af aan was het bestuur daar niet welkom.

De opgestapte bestuursleden zeggen nu voor de partij van Baudet te hebben gekozen, omdat die partij in hun ogen het dichtst bij de oorspronkelijke standpunten van de Piratenpartij komt.

De PPNL heeft inmiddels een interimbestuur geformeerd, waar onder andere voormalig lijsttrekker Dirk Poot deel van uitmaakt. Hij is het niet eens met de kritiek op Van de Leest en wijst erop dat haar komst juist tot groei van de partij heeft geleid, wat tevens een verklaring is voor het onvrede van de opgestapte piraten:

We zijn gegroeid van 400 naar meer dan 1.000 leden. Nieuwe leden, die ook hun plek in de organisatie willen opnemen. Dat heeft tot botsingen geleid.

Ook bevestigt hij dat er op de conceptkieslijst voor de Kamerverkiezingen inderdaad mensen staan die voor de komst van Van de Leest geen deel uitmaakten van de Piratenpartij. En ja, die mensen zijn afkomstig uit het netwerk van Van de Leest, zo bevestigt Poot tegenover het NRC: ‘Als ik lijsttrekker was, zou ik ook vertrouwelingen op die lijst willen zien.’

De redactie van Joop heeft maandagochtend met Ancilla van de Leest gebeld, maar zij was nog niet beschikbaar voor commentaar. NRC heeft geprobeerd een reactie van Thierry Baudet te krijgen, maar die heeft laten weten alleen via zijn eigen kanalen te communiceren.

cc-beeld: Didier Misson

Geef een reactie

Laatste reacties (89)