55

Multinationals blijven corrupte FIFA steunen

Blatter blijft voorzitter FIFA ... Bloed aan de paal: iedere WK-wedstrijd in Qatar kostte nu al 62 arbeiders het leven

De wereld spreekt schande van de corruptiepraktijken bij de machtige voetbalorganisatie Fifa. Maar de grote sponsors van Fifa doen alsof hun neus bloedt. Bedrijven als Coca-cola, Adidas en Nike die voor hun omzet afhankelijk zijn van het voetbalspel willen geen afstand nemen en sputteren weke verklaringen de wereld in. En ondertussen wordt bekend dat de FIFA onder leiding van Blatter blijft.


Blatter, huidig voorzitter van de FIFA, hoeft zijn stoel niet af te staan. Dat werd vrijdagavond bekend. Zijn opponent, prins Ali al-Hussein, trok zich na de eerste uitslag terug omdat hij geen vertrouwen meer had in het winnen van de verkiezing. Blatter kreeg in de eerste ronde 133 stemmen, prins Ali had er 73 op zak. Laatstgenoemde had nog de mogelijkheid om een tweede termijn af te dwingen maar zag hier dus van af. Platini, voorzitter van de UEFA, had Blatter gevraagd om af te zien van een herverkiezing. Blatter weigerde waarna de UEFA donderdag aangaf dat het de mogelijkheid niet uitsluit dat het de aanzet zal doen tot het oprichten van een nieuwe wereldvoetbalbond. 

Eerder:
In een reportage van Channel 4 is te zien hoe de corrupte praktijken al heel lang aan de gang zijn. En hoe het drama dat zich voltrekt in Qatar al in de vorige eeuw werd gepland. Bij de bouw van de faciliteiten voor het meest omstreden WK-toernooi uit de geschiedenis zijn nu al 1200 arbeiders omgekomen wegens onveilige werkomstandigheden. Dat is 62 mensenlevens voor ieder potje voetbal dat in 2022 gespeeld wordt. En er is nog 7 jaar te gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)