Laatste update 10:41
37

Multinationals gaan bijpraten met Rutte

Jan Hommen van Ahold-Delhaize, zijn Philips-collega Jeroen van der Veer en Hans Wijers (ING) gaan donderdag op visite bij minister-president Rutte. Ze zijn in gezelschap van twaalf andere vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Het AD schrijft:

Het officiële gespreksonderwerp is het Nederlandse vestigingsklimaat, maar ingewijden weten dat ook de omgangsvormen ter sprake komen. ,,Het is een algemeen gesprek over diverse onderwerpen. Maar het is goed om elkaar even te spreken over de toon van de afgelopen tijd”, zo wordt een van hen geciteerd. Een slechte relatie met de politiek draagt volgens het bedrijfsleven niet bij aan een stabiel ondernemingsklimaat.

De bedrijfsvriendelijke politiek die Rutte en zijn kabinet voeren liep de afgelopen weken schade op door onder meer het witwasschandaal bij ING, het besluit van Unilever om het hoofdkantoor toch niet in Rotterdam te vestigen en de algehele maatschappelijke onvrede over het afschaffen van de dividendbelasting.

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de president-commissarissen van AEX-genoteerde bedrijven die vandaag met premier Rutte praten, hun ideeën ook komen toelichten in de Tweede Kamer. Klaver vroeg deze week meermaals aan premier Rutte om de Tweede Kamer te informeren over de lobby van het bedrijfsleven rondom de heroverweging van de dividendbelasting.

Klaver: “Bij het voorstel om de dividendbelasting af te schaffen konden multinationals de plannen dicteren. En nu dreigt de premier opnieuw het wensenlijstje van multinationals over te nemen. Daarom is het belangrijk dat dit keer voor het parlement duidelijk is wie welke plannen insteekt bij de premier. Dan kunnen we het in alle openbaarheid de argumenten uit de boardroom afwegen tegen de argumenten uit de kantines.”

GroenLinks heeft via een extra procedurevergadering het verzoek gedaan om de topmannen die vanmiddag langsgaan bij premier Rutte vandaag aansluitend te horen in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)