38

Multinationals maken eigen belastingregels in Nederland

Grote buitenlandse bedrijven sluiten speciale deals met de Nederlandse belastingdienst ... 57 miljard vrijwel belastingvrij doorgesluisd ... Kamer roept staatssecretaris Weekers ter verantwoording

Nederland blijft een belastingparadijs voor multinationals. Grote buitenlandse bedrijven kunnen hier vrijwel zelf de regels bepalen. Zo hebben ze sinds 2005 honderden belastingconstructies opgezet. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de jaarverslagen van de honderd grootste wereldwijd opererende ondernemingen en hun Nederlandse dochterbedrijven.

Update 12.45

Nederland is geen belastingparadijs voor multinationals, dat zegt staatssecretaris Frans Weekers van Financiën woensdag in de Tweede Kamer in reactie op de berichtgeving in de Volkskrant.

Weekers erkent dat bedrijven hun activiteiten over meerdere landen spreiden ‘om te komen tot een zo laag mogelijke belastingdruk’. Maar dat neemt volgens hem niet weg dat ze gewoon vennootschapsbelasting betalen over de winst in Nederland, meldt de Volkskrant woensdagmiddag.

De staatssecretaris wijst er ook op dat de multinationals zorgen voor banen in Nederland en dat de belastingen goed zijn voor de schatkist. Als Nederland zich ten opzichte van multinationals veel strenger zou opstellen, verhuizen zij naar elders en verliest Nederland banen en belastinginkomsten, aldus Weekers.
Eerder

Uit het Volkskrant-onderzoek blijkt dat de Nederlandse belastingdruk voor deze bedrijven zeer ondoorzichtig is, maar in elk geval laag. In 2011 sluisden multinationals zeker 57 miljard euro van en naar Nederland, zonder veel belasting te betalen, schrijft de Volkskrant woensdag:

De bedrijven hebben vertrouwelijke afspraken – zogenoemde tax rulings – gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst, en betaalden tussen de 0 en 5 procent belasting over het geld dat zij van en naar Nederland boekten.

Voor deze transacties gebruikten de bedrijven ongeveer duizend, veelal recentelijk in Nederland gevestigde brievenbusfirma’s. De ondernemingen, zoals Google, Microsoft, Gazprom en Wal-Mart, hanteren bovendien een keur aan Nederlandse constructies om hun belastingdruk te verlagen.

Nederland ligt in binnen- en buitenland al langer onder vuur vanwege de belastingconstructies. Staatssecretaris Weekers moet zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden. De Kamer wil van de bewindsman weten hoe groot de belastingontwijking is, maar de Belastingdienst is tot nu toe niet scheutig met het verstrekken van gegevens.

Volkskrant: Buitenlandse bedrijven sluisden in 2011 zeker 57 miljard door Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (38)