196

Multinationals Polen gesubsidieerd door EU

Geld bedoeld voor ontwikkeling werkgelegenheid in Polen komt voor een groot deel terecht bij bedrijven als ING, Unilever en Philips

In Polen hebben grote multinationals miljoenen euro’s ontvangen uit een EU-fonds waarmee werkgelegenheid in arme regio’s gestimuleerd had moeten worden. Hoewel het geld bedoeld was voor ‘het versterken van kennis en vaardigheden van werknemers van Poolse ondernemingen, vooral in het midden- en kleinbedrijf’, ging een deel van het geld naar cursussen voor managers van grote beursgenoteerde bedrijven. Dat meldt dagblad Trouw.

Minstens de helft van de ongeveer 300 miljoen euro subsidie die tot nu toe is uitbetaald, is naar de scholingen gegaan. Zo ontving Unilever 1 miljoen euro EU-geld om de medewerkers bij te scholen. ING-Bank Slaski kreeg ook 1 miljoen euro, met dat geld werden de managers getraind. Fortis kon rekenen op 8 ton en Philips moest het doen met 300.000 euro om de medewerkers iets te leren over ‘Mensen en waarden’. De Poolse Rabobank-dochter BGZ ontving veruit het meeste geld: bijna 2,5 miljoen euro.

Het geld komt uit het ESF-potje. Voor de periode 2007-2013 heeft de EU 75 miljard euro vrijgemaakt om de werkgelegenheid binnen de EU te bevorderen. Het grootste deel van het geld gaat naar de armste regio’s. Polen is met tien miljard euro de grootste ontvanger.

Op de lijst van subsidie-ontvangers, gepubliceerd door het Poolse ministerie van regionale ontwikkeling, staan vooral lokale overheden, arbeidsbureaus en non-gouvernementele organisaties. Maar onder het kopje ‘ontwikkeling van kaders voor een moderne economie’ staat een waslijst van beursgenoteerde bedrijven: behalve ING, Unilever en Philips, ontvingen ook Mercedes Benz, BMW, Renault, Heinz, EDF, Nestlé, Deutsche Bank en Pepsi Cola  geld om hun management bij te scholen.

In juni vorig jaar zijn de regels aangescherpt om de subsidies meer terecht te laten komen bij het Poolse midden- en kleinbedrijf.

Trouw: Multinationals halen miljoenen uit EU-fonds

Geef een reactie

Laatste reacties (196)