69

‘Murdoch koopt tv-rechten voetbal’

Fox verwerft voor twaalf jaar de rechten op de eredivisie

Rupert Murdoch koopt de uitzendrechten van voetbalwedstrijden in de eredivisie. De mediamagnaat gaat voor zijn tv-netwerk Fox ruim een miljard euro neertellen om vanaf volgend seizoen voor twaalf jaar de rechten van Eredivisie Live te kopen.

Fox betaalt volgens de Telegraaf het eerste seizoen zestig miljoen euro. In de jaren daarna loopt dat bedrag op naar tachtig en honderd miljoen euro per seizoen. De eredivisieclubs houden 49 procent van hun aandelen, de overige 51 procent komt in handen van Fox. Murdoch kocht onder de naam Sky eerder dit jaar al de rechten van de Duitse Bundesliga.

Het is nog niet bekend wat de deal betekent voor de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. Die moeten volgens Europese regels te zien zijn op een open net, maar dat kan ook een andere zender dan de NOS worden. Algemeen directeur van de NOS Jan de Jong zegt zijn best te gaan doen om de rechten voor de samenvattingen bij de NOS te houden. “Maar het moet wel redelijk en billijk blijven.”

Marketingdeskundige Frank van den Wall Bake denkt dat dit slechts een eerste stap is:

Ik ben er van overtuigd dat er een soort Sport Live gaat ontstaan. Dat is goed nieuws voor andere sporten. Er komt meer vraag. De nieuwe organisatie is op zoek naar content. Uiteindelijk wordt er over afzienbare tijd de hele dag sport uitgezonden. (…) Nederland staat wat betreft betaaltelevisie nog in de kinderschoenen. Er is veel te halen. Bovendien neemt ook voor bedrijven als dat van Murdoch de concurrentie toe. Men zoekt nieuwe mogelijkheden.

Telegraaf: Murdoch koopt tv-rechten eredivisie 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)