6

Museumnacht lijdt onder bezuinigingen

Grootste Rotterdamse musea - Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal - kunnen deelname Museumnacht niet langer opbrengen

Tijdens de komende editie van de Rotterdamse Museumnacht op zaterdag 8 maart haken de twee grootste Rotterdamse musea niet aan. In het licht van de bezuinigingen en het culturele ondernemerschap is de financiële investering voor beide instellingen op het gebied van programmering en beveiliging te groot en zijn de opbrengsten te gering.

De Museumnacht is de laatste jaren met bijna 15.000 bezoekers steevast een groot succes. Afgelopen jaar ontving Museum Boijmans Van Beuningen 13.600 en de Kunsthal 8.000 Museumnachtbezoekers in slechts zes uur tijd. Dit succes heeft voor beide locaties echter een keerzijde, de kosten voor extra aantrekkelijke programmering, organisatie en veiligheid – om de enorme bezoekersstroom in goede banen te leiden – zijn te hoog. Museum Boijmans Van Beuningen kan de veiligheid niet garanderen van zowel het hoge aantal bezoekers als de kunstwerken.

Voor de editie in 2015 werken Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal Rotterdam en de andere musea samen met de Stichting Museumnacht aan een ander verdienmodel rondom de Rotterdamse Museumnacht. In Museum Boijmans Van Beuningen is vanaf 8 februari de tentoonstelling Brancusi, Rosso, Man Ray – Framing Sculpture te zien, naast de serie Sensory Spaces en de solotentoonstelling van Alexandra Bircken. Highlights in de Kunsthal zijn onder meer de tentoonstellingen S.H.O.E.S. Over hoge hakken en echte liefde, marimekko, design for a happy life, De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen en Van velerlei pluimage van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Andries Beeckman.

cc-foto: Museum Booijmans Van Beuningen

Geef een reactie

Laatste reacties (6)