13

Muziek moet hooligans kalmeren voor ze naar huis gaan

Amsterdamse burgemeester onderzoekt tip van burger om voetbalsupporters te temmen

Om rellen en opgefokte toestanden na een voetbalwedstrijd te voorkomen biedt een feestelijke cooling-down mogelijk uitkomst. Deze tip kreeg de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan van een burger. Momenteel onderzoekt hij of een programma met artiesten effectief werkt om supporters hun ergste frustraties te laten kwijtraken en te zorgen dat ze geleidelijker de straat op gaan.

Van der Laan overlegt met Ajax, politie en justitie over de feestelijke ‘cooling-down’, meldt zijn woordvoerder aan Metro-nieuws.

Dat is natuurlijk deels om het publiek te vermaken en wat langer vast te houden, zodat ze nog een hamburger bestellen. Maar het is ook een goede methode om de menigte wat beter te kunnen sturen.”

Voor de politie zou het makkelijker zijn om de menigte in toom te houden als ze geleidelijker op straat belanden. Van der Laan heeft de brievenschrijver bedankt voor zijn tip. Zijn woordvoerder wil nog niet zeggen hoeveel een entertainmentprogramma kost.

We snappen dat voetballiefhebbers voor een voetbalkaartje betalen en niet voor een entertainmentprogramma. Dat zijn dus allemaal zaken die we nog moeten bekijken.”

Van der Laan is de situatie met voetbalhooligans zat, zo zei hij in februari nadat Belgische supporters onrust hadden veroorzaakt op het Rembrandplein. Hij pleitte toen voor een Europese combiregeling zodat ook internationale supporters niet meer zelfstandig naar het stadion kunnen reizen.  De voetbalrellen vinden namelijk niet alleen achteraf, maar ook voor een wedstrijd plaatst.  
Metro-Nieuws: Amsterdam wil stadionpubliek temmen met feestje

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)