8

Mythe van babystelende Roma verder ontkracht

Update: Bulgaarse vrouw inderdaad moeder van Grieks Roma-meisje ... Iers blond meisje blijkt toch Roma-dochter

In Ierland werd deze week een meisje met blond haar en blauwe ogen bij haar ouders weggehaald. De autoriteiten gingen ervan uit dat het meisje, dat blond haar en blauwe ogen heeft, niet de biologische dochter van haar Roma-ouders kon zijn. Na een soortgelijke zaak in Griekenland belden buren Jeugdzorg. Ongegrond blijkt nu, na een DNA-test. Het meisje is wel degelijk de dochter van het stel.

Update onderaan artikel

De zus van het meisje laat weten dat ze erg getraumatiseerd is. “Ze hebben haar weggehaald alleen omdat ze blond haar en blauwe ogen had. Als je in Roemenië kijkt, hebben de meeste mensen blauwe ogen.”

Een belangenorganisatie van Ierse Roma vreest dat een heksenjacht zal volgen: “Laten we hopen dat er niet aan één stuk door kinderen zonder donkere huid en bruine ogen meegenomen worden voor DNA-testen.”

Wat betreft de inval in een Grieks Roma-kamp lijkt nu ook wat meer opheldering te ontstaan. Daar werd een hoogblond meisje weggehaald bij haar ouders, waarna een DNA-test uitwees dat zij geen familie van hen kon zijn. Het Roma-stel verklaarde dat het meisje te hebben geadopteerd, maar “dat dat niet helemaal volgens de regels was gegaan”. In Bulgarije heeft de vermoedelijke biologische moeder zich nu gemeld. Een 38-jarige Roma vrouw zou een paar jaar geleden in Griekenland hebben gewerkt en daar zijn bevallen. Omdat ze niet beschikte over voldoende financiële middelen zou ze het kind hebben achtergelaten bij een andere Roma-familie. Het ziekenhuis in Lamia bevestigt dat de vrouw daar op 31 januari 2009 is bevallen van een dochter. De pleegouders van het meisje hadden die datum ook opgegeven als geboortedatum. De vermoedelijke biologische moeder is bereid een DNA-test te doen. Wanneer blijkt dat het meisje inderdaad haar dochter is, wil ze haar graag terugnemen.

Update vrijdag 17.00

De Bulgaarse vrouw, die eerder bekend maakte de biologische moeder te zijn van het blonde meisje dat vorige week uit een Griek Roma-kamp is gehaald, blijkt inderdaad de biologische moeder van het meisje te zijn. Dat heeft DNA-onderzoek uitgewezen, aldus de Bulgaarse autoriteiten.

NRC schrijft over de ontdekking:

De 35-jarige Bulgaarse vrouw, Sasja Roessev, verklaarde aanvankelijk het meisje te hebben herkend op het tv-nieuws uit Griekenland, maar was later niet zeker van haar zaak. In haar familie komen blonde mensen voor. Ze vertelde haar baby te hebben toevertrouwd aan andere Roma toen zij in Griekenland werkte als paprikaplukker, illegaal. Ze kon daarom het kind niet aangeven en vertelde dat ze ook te arm was om voor haar te zorgen. Ze ontkent dat ze geld heeft gevraagd voor haar dochter. “Zouden we anders zo leven?”, zei ze, verwijzend naar haar armoedige woning.

NOS: Biologische moeder ‘Maria’ terecht, Iers blond meisje wel Roma-dochter

Lees ook op Joop het artikel van Peter Burger, nieuwsonderzoeker en broodjeaapspecialist: Zijn Roma echt kinderdieven?

cc-foto: Kate B Dixon

Geef een reactie

Laatste reacties (8)