Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twitter verwijdert account Trump na 1449 dagen presidentschap

  •  
09-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
trump
Twitter heeft het account van Donald Trump definitief verwijderd , wegens aanzetten tot geweld. Nadat de Amerikaanse president na een korte schorsing weer toegang kreeg tot Twitter, plaatste hij twee tweets die volgens Twitter een opruiend karakter hadden.
In de eerste tweet gebruikte Trump de term ‘Amerikaanse patriotten’. Volgens Twitter kan dat worden opgevat als steun voor de nazi’s, complotdenkers en andere Trump-aanhangers die woensdag het Capitool binnendrongen. “Zij mogen niet gekleineerd worden of op enige manier oneerlijke worden behandeld”, aldus Trump.
De aankondiging van de president dat hij op 20 januari niet aanwezig zal zijn bij de inauguratie van Joe Biden, beschouwt Twitter als een nauwelijks verhulde oproep aan het radicale deel van zijn aanhang om de festiviteiten te verstoren. Onder rechts-extremisten circuleren er daarnaast plannen om op 17 januari opnieuw het Capitool te bestormen.
Het besluit van Twitter kan niet los worden gezien van de opmerkingen die Trump woensdag maakte waarmee hij zijn aanhangers aanzette tot het verstoren van de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag in het Congres. In een toespraak herhaalde de president de leugen dat de verkiezingen gestolen waren, en moedigde hij zijn supporters aan op te trekken naar het Capitool.
“Naar aanleiding van de verschrikkelijke gebeurtenissen van deze week hebben we op woensdag duidelijk gemaakt dat nieuwe overtredingen van de  Twitter-regels mogelijk zouden leiden tot deze maatregel”, meldt Twitter.
Eerder deze week besloot Facebook al om de pagina van de president “voor onbepaalde tijd” te schorsen. Google heeft ondertussen Parler, het Twitter-alternatief voor rechtsextremisten en complotdenkers, verwijderd uit zijn Play Store. Apple heeft de app 24 uur de tijd gegeven om op de proppen te komen met een plan om de bijdragen te modereren. Doet Parler dat niet, dan zal de app ook niet meer verkrijgbaar zijn in de App Store.
De laatste jaren zeggen grote tech-bedrijven dat ze meer verantwoordelijkheid willen nemen voor de zaken die via hun netwerken worden verspreid. Dat is een breuk met het verleden: jarenlang werkten zij volgens het principe dat zij geen boodschap hadden aan de boodschap.
Zo trad Facebook niet op tegen berichten waarmee de geesten rijp werden gemaakt voor de genocide op de Rohingya in 2017. Daarbij kwamen duizenden mensen om het leven. Meer dan 700.000 Rohingya moesten naar Bangladesh vluchten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.