Laatste update 13:54
69

Na 150 jaar weer door wolf gedode wildprooi gevonden in Nederland

In Apeldoorn is een aangevreten kalf van een edelhert gevonden, dat is gedood door een wolf. Het is voor het eerst sinds die roofdieren weer worden aangetroffen in Nederland dat er een gedode prooi is aangetroffen. Zeer opmerkelijk, zegt ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research tegen het AD. “Kadavers vind je in principe niet. Een wolf doodt zijn prooi en verstopt het dan. Daarna vreet-ie het met huid en haar op. Na twee, drie dagen vind je er niets van terug.”

Jansman heeft zelf onderzoek gedaan naar het kalf. “Een wolf doodt zijn prooi door de luchtpijp dicht te bijten. Daar komt een boel kwijl bij vrij. Ik heb de keel iets opengemaakt en er wattenstaafjes doorheen gehaald.” Daaruit kwam naar voren dat een al langer bekende wolvin, die geregistreerd is onder de codenaam GW960f, verantwoordelijk is geweest voor het doden. Het kalf woog ongeveer zestig kilo, te zwaar om ineens door een wolf te worden verorberd. “Een wolf kan maximaal tien kilo aan. Dan zit z’n maag vol. Het restant was te zwaar om te verplaatsen. In principe keren wolven altijd terug naar de prooi. Daarom hebben we het ook laten liggen en is er minimale sectie op gepleegd.”

In 2015 bezocht een wolf vier dagen lang het noorden van het land, voor de eerste keer in zo’n 150 jaar. Een jaar later werd een wolf gezien in Twente. Het betekende het begin van de terugkeer van de wolf in ons land.

Cc-foto: ThiloG

Geef een reactie

Laatste reacties (69)