Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Na 2021 dreigt trein naar Amersfoort te verdwijnen door corona

  •  
03-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
valleilijn

© cc-foto: Metrophil44

Geen enkele vervoerder wil de treinverbinding tussen Ede-Wageningen en Amersfoort, de zogeheten Valleilijn, na december 2021 exploiteren. De aanbesteding van de provincie Gelderland leverde geen enkele inschrijving op, meldt Omroep Gelderland.
Door de coronacrisis zijn particuliere vervoersbedrijven huiverig: ze hebben veel minder passagiers en inkomsten. Connexxion, dat nu treinen laat rijden op het traject, waarschuwde eerder al dat het water het bedrijf aan de lippen staat.
Het aanbod van de provincie Gelderland om 80 procent van de vervoersopbrengsten te garanderen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, trok geen enkel bedrijf over de streep. De provincie bereidt nu een noodconcessie voor.
Onder de Paarse kabinetten werd de NS verzelfstandigd. Prorail en de NS werden uit elkaar gehaald, met het idee dat concurrentie op het spoor tot een betere dienstverlening zou leiden. Net als in landen waar de spoorwegen werden geprivatiseerd, bleek dat ijdele hoop.
cc-foto: Metrophil44
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.