Laatste update 09:35
59

Anarchie Britse gevangenis: is privatisering gevangenissen verstandig?

Angstige bewakers die zich opsluiten in hun kantoren, geweld onder gedetineerden dat onbestraft kan voortwoekeren en vrij spel voor drugsgebruikers; enkele voorbeelden die een inspectie opleverde van de mannengevangenis Winson Green, in Birmingham. De Britse overheid heeft daarom de leiding weer op zich genomen, omdat de situatie onhoudbaar is geworden.

Het complex was onder beheer van de grootste beveiligingsfirma ter wereld, G4S. Kennelijk leefde het bedrijf het contract niet na zoals zou moeten, zegt inspecteur Peter Clarke tegen The Guardian. ‘Daardoor is een toonaangevende gevangenis in een crisis geraakt.’ De reputatie van het 169 jaar oude instituut was al langer verschrikkelijk. Zedendelinquenten hebben het altijd zwaar in detentiecentra, in Winson Green komen ze amper de cel uit omdat medegevangenen urine en andere smerige goedjes door deurluikjes in hun cellen gooien. In de gangen ligt braaksel, spetters bloed bedekken muren en kakkerlakken hebben niets te vrezen.

Duidelijk is dat G4S vaker verzaakt bij grote beveiligingsopdrachten. Tijdens de Olympische Spelen in Londen, in 2012, wist het bedrijf niet genoeg personeel te werven en moest de Britse overheid bijspringen. Twee jaar later zag G4S zich gedwongen nieuwe sloten in Winson Green aan te brengen omdat een bewaker een sleutelbos was kwijtgeraakt.

In de Verenigde Staten zijn geprivatiseerde gevangenissen al langer een verdienmodel voor bedrijven. In 2016 zaten ruim 128.000 gedetineerden vast in dit soort instituten, wat goed was voor zo’n 8,5% van het totaal aantal gevangenen. Toch brokkelt de steun voor dit soort gevangenissen ook in het walhallah van de vrije markt af. Ook van Mark Rutte, die zich ooit in een presentatie door G4S liet voorlichten over het privatiseren van gevangenissen, is nooit meer iets in die richting vernomen.

Cc-foto: West Midlands Police

Geef een reactie

Laatste reacties (59)