Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Na atoomagentschap ook Rusland bezorgd over Iraanse kernkop

  •  
19-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
Internationaal atoomagentschap zegt dat Iran waarschijnlijk kernwapen wil maken. Iran's oude bondgenoot Rusland hamert op non-proliferatie
Na het internationaal atoomagentschap IAEA maakt nu ook Iran’s ouder bondgenoot zich zorgen over de activiteiten van het land op het gebied van kernwetenschap. Het atoomagentschap denkt dat Iran een kernwapen wil maken. Rusland is “zeer bezorgd” over de slechte samenwerking van het land met het IAEA. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vrijdag voor de Russische radio. “Wij kunnen dit niet aanvaarden”, aldus de bewindsman.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat Rusland hetzelfde standpunt inneemt als de VS als het gaat om het inperken van de proliferatie van kernwapens. De nieuwe chef van het IAEA, de Japanner Yukiya Amano, schrijft in een rapport dat het VN-agentschap zich er zorgen over maakt dat Iran mogelijk aan een kernkop werkt of dat eerder heeft gedaan.
Het is voor het eerst dat het atoomagentschap dezelfde bezordheid uit als in het Westen gewoon is. Het lijkt erop dat de nieuwe chef van het Atoomagentschap strenger is voor Iran dan zijn Egyptische voorganger El Baradei.
Iran blijft er overigens bij dat de ontwikkeling van kernwetenschap vreedzame doeleinden heeft, namelijk energie opwekken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.