45

Na atoomagentschap ook Rusland bezorgd over Iraanse kernkop

Internationaal atoomagentschap zegt dat Iran waarschijnlijk kernwapen wil maken. Iran's oude bondgenoot Rusland hamert op non-proliferatie

Na het internationaal atoomagentschap IAEA maakt nu ook Iran’s ouder bondgenoot zich zorgen over de activiteiten van het land op het gebied van kernwetenschap. Het atoomagentschap denkt dat Iran een kernwapen wil maken. Rusland is “zeer bezorgd” over de slechte samenwerking van het land met het IAEA. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vrijdag voor de Russische radio. “Wij kunnen dit niet aanvaarden”, aldus de bewindsman.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat Rusland hetzelfde standpunt inneemt als de VS als het gaat om het inperken van de proliferatie van kernwapens. De nieuwe chef van het IAEA, de Japanner Yukiya Amano, schrijft in een rapport dat het VN-agentschap zich er zorgen over maakt dat Iran mogelijk aan een kernkop werkt of dat eerder heeft gedaan.

Het is voor het eerst dat het atoomagentschap dezelfde bezordheid uit als in het Westen gewoon is. Het lijkt erop dat de nieuwe chef van het Atoomagentschap strenger is voor Iran dan zijn Egyptische voorganger El Baradei.

Iran blijft er overigens bij dat de ontwikkeling van kernwetenschap vreedzame doeleinden heeft, namelijk energie opwekken.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)