108

Na bonden keren ook werkgevers zich tegen kabinet

Bernard Wientjes (VNO-NCW) tegen kabinet: geen lasten verzwaren, maar ABN Amro en ASN verkopen

Na de steun van de vakbonden is het kabinet nu ook die van de werkgevers kwijt. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is niet blij met het streven van het kabinet om nog eens 6 miljard te bezuinigen, onder meer door lastenverzwaring. De nieuwe maatregelen zullen de economie alleen maar verder beschadigen, zegt Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, donderdag in de Volkskrant.

Het is tijd voor een totaal ander plan, zegt Wientjes. In navolging van de vakbonden vraagt hij het kabinet het geld op een andere manier te zoeken, schrijft de Volkskrant.

Het moet echt anders. Het kabinet moet een totaal ander plan maken en daarmee naar Brussel gaan. Verkoop ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben.

De verkoop van 30 procent van de aandelen van de Gasunie of van het elektriciteitsnetwerk Tennet zou volgens Wientjes ook aardig wat opleveren.

De werkgevers waren tot nu toe een belangrijke steunpilaar van het kabinet bij het terugdringen van het tekort op de rijksbegroting. De EU eist dat Nederland het tekort terugdringt door in 2014 6 miljard euro extra te bezuinigingen. Premier Rutte en de coalitiepartijen PvdA en VVD willen daaraan voldoen en hebben lastenverzwaringen van zo’n 2 miljard euro aangekondigd, naast bezuinigingen op de uitgaven. Zij verdedigden die koers woensdag in de Tweede Kamer.

Wientjes voorziet dat een nieuw pakket aan maatregelen zal leiden tot nog meer lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven.

Als je geen 6 miljard kunt bezuinigen zonder de lasten te verzwaren, laat dan die 6 miljard los. We moeten uit die spiraal.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom wilden woensdagavond niet op Wientjes reageren, schrijft de Volkskrant. Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, is het met Wientjes eens dat 6 miljard te veel is. “Ook wij werken aan voorstellen, maar dat zal nooit 6 miljard opleveren.”

Voorzitter Corrie van Brenk van AbvaKabo FNV, een van de grootste bonden in het land, zei afgelopen zaterdag dat als het kabinet 6 miljard aan bezuinigingen doorzet dit het einde van het sociaal akkoord zal betekenen. Ze voegde eraan toe dat niet zij, maar FNV-voorzitter Ton Heerts over die kwestie gaat.

Heerts waarschuwde de regering vorige week dat ze ‘met vuur speelt’ door 6 miljard extra te willen bezuinigen. Als de coalitie van VVD en PvdA het plan doorzet, gaat de FNV zich voorbereiden op acties, verklaarde Heerts.

Eerder op Joop: Samsom: 3 procent ook in 2014 ‘niet heilig’

Volkskrant: Wientjes: verkoop SNS, ABN Amro en deel Gasunie

Foto-cc: Minister-President

Geef een reactie

Laatste reacties (108)