97

Na de VS stapt ook Rusland uit kernwapenverdrag

Rusland stapt het uit kernwapenakkoord. Dat maakte het Kremlin zaterdag bekend, een dag nadat de Amerikanen lieten weten hetzelfde te doen. Tegelijkertijd kondigde Rusland aan direct te starten met het bouwen van nieuwe raketten, waaronder supersonische.

Bij die laatste bekendmaking zei de Russische president Vladimir Poetin geen middellangeafstandsraketten in het Europese deel van Rusland of elders te plaatsen, tenzij de Amerikanen dat wel doen. Ook zei Poetin geen behoefte te hebben aan ontwapeningsgesprekken met Washington tot er sprake kan zijn van een ‘gelijkwaardige en zinvolle dialoog’.

Het verdrag waaruit de VS en Rusland zich nu hebben teruggetrokken stamt uit 1987, ten tijde van de Koude Oorlog. Het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF) bepaalt dat het ontwikkelen van nucleaire en conventionle raketten met een bereik van 500 toot 5500 kilometer verboden is. Met het verdrag kwam een einde aan de wapenwedloop tussen beide grootmachten.

De Amerikanen zegden het verdrag op omdat volgens hen de Russen dat verdrag schonden door een kruisraket voor de middellange afstand te hebben ontwikkeld. Rusland ontkent dat er afspraken zijn geschonden, maar de Amerikaanse beschuldiging wordt door meerdere NAVO-landen, waaronder Nederland, gesteund. Tegelijkertijd zijn er ook bronnen rond de Amerikaanse overheid die zeggen dat de Amerikaanse beslissing is genomen uit angst voor China dat niet gebonden is aan het INF-verdrag. Dat zou Trump ‘onacceptabel’ vinden. China zelf heeft er inmiddels bij zowel Rusland als de Verenigde Staten op aangedrongen het verdrag intact te laten. Voor het opzeggen van het verdrag geldt een opzegtermijn van zes maanden.

Bron: NOS / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (97)