12

&… Na Free Willy, nu Liberate Lolita

Lady Gaga wil U2 record verbreken… Amerikanen klagen staat aan om Orka te bevrijden… Massa-evacuatie Koblenz vanwege bom

Ander nieuws van vandaag


– Onlangs besloot de Nederlandse rechter dat orka Morgan naar Loro Parque in Tenerife verscheept mag worden. In Amerika spannen dierenactivisten, na jaren actievoeren, een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse overheid vanwege orka Lolita. In de actie genaamd ‘Liberate Lolita’ eisen ze de vrijheidsstelling van de orka, die veertig jaar geleden uit zee werd gevist en verkocht aan het Seaquarium in Miami, Florida.

– In Europa hebben zo’n 150 mensen de overleden ijsbeer Knut herdacht. Hij zo maandag 5 jaar zijn geworden, maar overleed in maart plotseling. Vlak na zijn geboorte werd hij door zijn moeder verstoten. De dierentuin in Berlijn wilde hem daarop doden, maar vanwege het luide protest mocht hij toch blijven leven.

Lady Gaga is klaar voor de strijd: de zangeres wil grote artiesten als Michael Jackson, de Rolling Stones en U2 overtreffen door in twee jaar tijd ruim 450 optredens te geven. Ze maakt zich op voor de langste concertreeks ooit. Volgend jaar zal ze starten in India, waarvandaan ze de slopende wereldtournee start.

– De Franse president Nicolas Sarkozy wordt verweten dat hij gratis kiescampagne voert. De presidentsverkiezingen komen stilaan dichterbij en de president trekt er steeds vaker op uit, aldus de socialistische oppositie. Voorheen maakte hij gemiddeld vijftig trips per jaar binnen Frankrijk, dit jaar zit hij al over de zeventig. De Standaard schrijft:

De ene dag gaat hij naar Straatsburg om de studenten op zijn hand te krijgen, de andere naar de Gers om er met de landbouwers te praten, dan weer trekt hij naar Colombey-les-deux-Eglises om te tonen dat hij de grote generaal De Gaulle niet vergeten is die daar zijn halve leven doorbracht. In Bordeaux klaagde hij de sociale fraude aan, en in Toulouse prees hij het belang van het wetenschappelijk onderzoek. En in Avignon zegde hij dan weer zijn steun aan kunstenaars en musici toe.”

– Nu de kerst er weer aan komt, loopt het storm op datingssites. Alleenstaanden gaan opzoek naar een date om de kerstdagen niet alleen door te brengen. Maar niet alleen voor de kerstdagen, vooral na de feestdagen wordt er veel via het internet gedate. Bezoekersaantallen en inschrijvingen nemen in de maand december fors toe.

– Terwijl in Nederland een winkelcentrum en het bewonersgedeelte erboven in Heerlen wordt ontruimd, vindt in Duitsland de grootste evacuatie vanwege een ‘blindganger’, sinds de Tweede Wereldoorlog, plaats. Zo’n 45.000 mensen, twee ziekenhuizen en een gevangenis moesten Koblenz verlaten, omdat een oude Britse bom in de Rijn  gesignaleerd was. Vanwege de lage waterstanden is deze aan de oppervlak gekomen.

cc-foto: Leonardo Dasilva

Geef een reactie

Laatste reacties (12)