70

Na het VWO gaat de deur dicht

Na 14 jaar in Nederland haalt Marcia vandaag haar VWO-diploma, maar een vervolg zit er niet in

Begonnen op de mavo en door heel hard studeren gelijk doorstromen naar het vwo in Dordrecht. Dan liggen alle wegen voor je open, zou je zeggen. Niet voor Márcia Ventura Tiago.

RTV Rijnmond maakte een reportage over dit bovengemiddeld slimme meisje dat 14 jaar geleden met haar ouders uit Angola kwam. In eerste instantie werden ze ondergebracht in het asielzoekerscentrum in ‘s-Gravendeel. Marcia was zo slim dat ze na de mavo en havo al snel op het vwo terecht kwam. Maar omdat een paar jaar geleden het asielzoekerscentrum werd gesloten werd de familie verplaatst naar Venlo, waar geen geschikte school voor Marcia beschikbaar bleek.

Een medewerkster van het Dalton Lyceum in Dordrecht besloot haar vervolgens in huis te nemen. De laatste twee jaar was Marcia doordeweeks bij haar gastgezin en in de weekenden bij haar familie in Venlo. Ook al is Marcia veel langer dan vijf jaar in Nederland, toch is ze afgewezen voor het kinderpardon. En ook al loopt het hoger beroep nog, kan ze geen vervolgopleiding volgen.

RTV Rijnmond schrijft:

Vrijdagavond nam Márcia haar vwo-diploma in ontvangst. En daar stoppen de toekomstplannen van het meisje voorlopig. Ze wilde in september rechten gaan studeren, maar omdat haar identiteitsbewijs onlangs is afgenomen, kan ze zich niet meer inschrijven.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)