82

Na homostel, ook gezin weggetreiterd uit Leidsche Rijn

Volkskrant maakt reconstructie op basis van politierapporten... Leden jeugdbende vernielden auto's, bekladden woning en bedreigen agent met de dood... Politie greep niet in...

Het Marokkaanse gezin dat dit jaar halsoverkop is vertrokken uit de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn, is weggepest door leden van dezelfde jeugdgroep als hun buurtgenoten, het homostel Hans en Ton.

De politie weet precies wie de leden zijn van deze steeds crimineler geworden jeugdgroep maar was niet in staat hen te stoppen, blijkt uit de politiedossiers die de Volkskrant heeft ingezien. 

Het Marokkaanse gezin vindt dat de politie en het Openbaar Ministerie hebben nagelaten de treiteraars aan te pakken. Hun advocaat Yehudi Moszkowicz dient namens hen deze week een verzoek in voor een artikel 12-procedure bij het hof. 

Het hof moet dan besluiten of de politie en het Openbaar Ministerie de daders  alsnog moeten vervolgen. Het hof oordeelde deze zomer dat politie en Openbaar Ministerie veel fouten hadden gemaakt bij het opsporen en vervolgen van de treiteraars van het homostel, na een gelijksoortig verzoek van Moszkowicz namens Hans en Ton. Deze uitspraak kwam de Utrechtse burgemeester Wolfsen op forse kritiek te staan in de gemeenteraad. Hij zou de burgers in zijn stad niet goed hebben beschermd. Uit de politiedossiers blijkt de ernst van de overlast van de jeugdgroep in volle omvang. Een aantal ernstige incidenten is verzwegen. Zo is bij een inbraak op de muur van een woning de naam van de wijkagent geschreven met de toevoeging ‘gaat dood binnenkort’. Bij het Marokkaanse gezin, dat op een steenworp afstand woonde van het homostel in de buurt Terwijde, is onder meer ingebroken. Een voorruit is ingegooid en hun auto’s zijn meerdere malen vernield. In de zaak van de inbraak bij het gezin en de kwestie van een baksteen tegen hun ruit zijn er genoeg aanwijzingen die vervolging mogelijk maken, zegt advocaat Moszkowicz. Het Openbaar Ministerie bestrijdt dit. Er is te weinig bewijs om verdachten voor deze zaken aan te klagen, aldus een woordvoerder. ‘Anders hadden we dat natuurlijk allang gedaan.’

Volkskrant: Politie kijkt weer toe bij wegpesten Leidsche Rijn

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (82)