33

‘Na tabak moet nu ook voor eten worden gewaarschuwd’

Obesitas is wereldwijd een groeiend probleem ... Belangengroepen pleiten voor afschrikkende foto's op voedselverpakkingen met de gevolgen van obesitas

Net als in de tabaksindustrie moeten er strengere regels komen voor de voedselindustrie. Daar pleiten belangengroepen Consumer International en World Obesity Federation voor. Wereldwijd vormt obesitas een grotere gezondheidsrisico dan sigaretten, daarom moeten er op internationaal niveau regels komen over bijvoorbeeld foto’s op voedselverpakkingen met de schokkende gevolgen van obesitas.

De twee organisaties doen in een rapport een aantal aanbevelingen aan overheden. Zo zouden regeringen meer regels moeten invoeren voor voeding en dranken, om bijvoorbeeld het gebruik van zout te verlagen. Maar ook het gebruik van verzadigd vet en het suikergehalte moet worden terug gedrongen. Teven moet de kwaliteit van ziekenhuisvoedsel worden verbeterd en moeten advertenties voor ongezond eten tussen programma’s als X-Factor, waar veel kinderen en jongeren naar kijken, aan banden worden gelegd.

Luke Upchurch van Consumers International verklaart tegenover de BBC:

We willen een situatie zoals in 1960 vermijden, toen de tabaksindustrie riep dat er niets mis is met sigaretten, dat ze zelfs goed zijn voor onze gezondheid, maar 30, 40 jaar laten zijn miljoenen eraan overleden. Als we niet nú actie ondernemen, gaan we dezelfde onverzettelijkheid en getreuzel in de voedingsindustrie krijgen.

Het aantal doden door obesitas of overgewicht is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2005 stond de teller wereldwijd nog op 2,6 miljoen, in 2010 op 3,4 miljoen.

BBC: Food should be regulated like tobacco, say campaigners

cc-foto: Next Twenty-Eight

Geef een reactie

Laatste reacties (33)