Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Na vier jaar vechten nu echt weg uit Uruzgan

  •  
01-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vertrek_300.jpg
24 Nederlandse militairen omgekomen … Australië en VS nemen taken over … Oud-minister Pronk: 'Missie was zinloos' … Amerikanen verleggen strategie naar 'targeted killing'
Vanochtend is na vier jaar een einde gekomen aan de missie van het Nederlandse leger in Uruzgan. in Kamp Holland werd het commando overgedragen aan de nieuwe leiding van Australië en VS.
De NOS schrijft :
Ruim de helft van de 1400 Nederlanders is al weg uit Uruzgan. De anderen keren de komende maanden terug, net als het Nederlandse materieel. In de afgelopen vier jaar zijn 24 Nederlandse militairen om het leven gekomen, 140 Nederlanders raakten gewond.
In een persoonlijke boodschap aan Commandant Task Force Uruzgan schrijft demissionair Verhagen:
Het werk dat u in Uruzgan hebt verricht, was een onderdeel van de meest gevaarlijke en complexe missie die Nederland in decennia heeft uitgevoerd. Militairen, ontwikkelingswerkers en diplomaten zijn als nooit te voren gezamenlijk opgetrokken om de missie te volbrengen. De ervaringen die u in Afghanistan en Uruzgan hebt opgedaan, zijn van grote waarde in complexe conflicten waarmee de internationale gemeenschap te maken kan krijgen. 
Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk (PvdA) prijst het werk van de militairen maar meent dat de missie zinloos is geweest:
We zijn er op de verkeerde gronden heen gegaan en we hebben ons op de verkeerde gronden teruggetrokken. De Nederlandse militairen zijn in 2006 uitgezonden op een missie die niet tot doel had om de Afghanen te helpen, maar om de internationale veiligheid en de binnenlandse veiligheid van de VS te dienen. We zijn erheen gegaan om de taliban uit te schakelen. En dat gaat op de huidige manier nooit lukken.
Vandaag onthult de New York Times dat het Amerikaanse leger zijn strategie in Afghanistan wijzigt. Het inzetten van tienduizenden extra soldaten om de bevolking beter te beschermen en het verzet terug te dringen met het oog op de versnelde beëindiging van de oorlog, leverde te weinig op. Het leger schakelt daarom over over op ‘targeted killing’. De strategie draait er om zoveel mogelijk vijandige strijders te doden. De Amerikanen zouden de Taliban zo naar de onderhandelingstafel willen dwingen. Het is niet duidelijk of de strategie ook echt dat effect zal hebben.
foto: Ministerie van Defensie

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.