3

Naakt protest tegen preutse politicus

Frankrijk: ultraconservatieve krachten willen kinderboeken censureren

Een groep Franse uitgevers en boekverkopen heeft een naakt protest gehouden tegen een politicus die opriep een kinderboek te censureren. De actie is onderdeel van een landelijke controverse over wat kinderen wel en niet zouden moeten leren, zo is te lezen op de Franse editie van nieuwssite The Local.

Professionals uit de literaire wereld trokken woensdag de aandacht in Frankrijk met een persbericht getiteld ‘Iedereen naakt tegen censuur!’. Hierin trekken ze van leer tegen de leider van de conservatieve partij UMP,  Jean-François Copé. In het bericht stond ook een foto waarop zij allemaal bijna naakt te zien zijn.

 

Het protest is een reactie op Copé’s kritiek op het kinderboek ‘Iedereen naakt’. Het boek laat mensen uit alle geledingen van de samenleving zien die hun kleren uittrekken om kinderen te leren dat ze zich over hun eigen lichaam geen zorgen hoeven te maken. Copé zei dat zijn “hart oversloeg” toen hij zich realiseerde dat het boek werd aanbevolen aan leraren in het basisonderwijs. Zijn reactie op het protest uit de literaire wereld laat zich raden.
Copé’s kritiek staat niet op zich. In Frankrijk proberen ultraconservatieven openbare bibliotheken te dwingen om kinderboeken van de planken te halen die gender beschrijven als iets dat flexibel is en niet per se in de twee hokjes man en vrouw past. Vorige maand haalden tientallen ouders hun kinderen van school omdat de conservatieven het valse gerucht hadden verspreid dat er les werd gegeven in masturbatie.
The Local France: Naked protest: Literary world mocks politician

Geef een reactie

Laatste reacties (3)