6

Naakt voor de vissen

Beroemdheden in actie tegen zwaar gesubsidieerde, verwoestende vispraktijk

Een zeer klein aantal Europese vissersschepen brengt enorme schade toe aan de omdat ze hun netten over de diepzeebodem slepen. Extra bitter is dat deze schepen ook nog eens zwaar gesubsidieerd worden. Om aandacht te vragen voor deze onnodige verwoesting en te protesteren tegen de praktijk zijn een aantal beroemdheden uit de kleren gegaan. Ze poseerden met een vis voor de Franse portretfotograaf Denis Rouvre. De foto’s werden tentoongesteld in het gebouw van de Europese Commissie in Brussel.

De actie is georganiseerd door FishLove, een Britse campagne mede opgezet door actrice Greta Scacchi die het publiek bewust wil maken van de misstanden in de visserij. Er zijn minder dan 12 schepen die in Europese wateren met diepzeenetten vissen en daarbij een verwoest bodemlandschap achterlaten. Zes van de schepen behoren toe aan de Franse supermarktketen Intermarché. Per ton gevangen vis ontvangt de rederijen tussen de 400 en 500 euro subsidie.

Op 10 december stemt het Europees parlement over een voorstel om het diepzeevissen te verbieden. Een petitie om dat verbod te ondersteunen is inmiddels door meer dan 12.000 mensen getekend. Tekenen kan hier.


Gillian Anderson met een kongeraal


Jean-Marc Barr met een kortvinmakreelhaai

Barbara Cabrita met een haring


Emmanuel de Brantes met een barramundi

Melanie Bernier met een paling


Kenzo met een bonito


Aure Atika met een papegaaivis


Jeany Spark met een zeebaars


Goldie met een diepzeeroodbaars

Geef een reactie

Laatste reacties (6)