Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Naakt voor de vissen

  •  
04-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
419 keer bekeken
  •  
anderson_300.jpg
Beroemdheden in actie tegen zwaar gesubsidieerde, verwoestende vispraktijk
Een zeer klein aantal Europese vissersschepen brengt enorme schade toe aan de omdat ze hun netten over de diepzeebodem slepen. Extra bitter is dat deze schepen ook nog eens zwaar gesubsidieerd worden. Om aandacht te vragen voor deze onnodige verwoesting en te protesteren tegen de praktijk zijn een aantal beroemdheden uit de kleren gegaan. Ze poseerden met een vis voor de Franse portretfotograaf Denis Rouvre. De foto’s werden tentoongesteld in het gebouw van de Europese Commissie in Brussel.
De actie is georganiseerd door FishLove , een Britse campagne mede opgezet door actrice Greta Scacchi die het publiek bewust wil maken van de misstanden in de visserij. Er zijn minder dan 12 schepen die in Europese wateren met diepzeenetten vissen en daarbij een verwoest bodemlandschap achterlaten. Zes van de schepen behoren toe aan de Franse supermarktketen Intermarché. Per ton gevangen vis ontvangt de rederijen tussen de 400 en 500 euro subsidie.
Op 10 december stemt het Europees parlement over een voorstel om het diepzeevissen te verbieden. Een petitie om dat verbod te ondersteunen is inmiddels door meer dan 12.000 mensen getekend.  Tekenen kan hier.
RTEmagicC_anderson_775.jpg
FSW_JEAN_MARC_BARR_620-462
FSW_BARBARA_CABRITA_775
FSW_EMMANUEL_DE_BRANTES-775
FSW_MELANIE_BERNIER-775
Kenzo met een bonito
RTEmagicC_FSW_KENZO-775.jpg
FSW_AURE_ATIKA-775
FSW_JEANY_SPARK-775
FSW_GOLDIE-775

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.