7

Naambeleid Facebook discriminerend voor travestieten

Travestieten zien artiestennaam als hun echte identiteit, Facebook houdt paspoort aan

Er is een gevecht gaande tussen Facebook en zogenoemde ‘drag queens’ of travestieten. Discussiepunt is het naambeleid van de sociale netwerksite. Volgens Facebook moet je profiel ingericht zijn naar je officiële naam zoals deze ook op je creditcard, paspoort of rijbewijs staat. Mensen die optreden ‘in drag’ zeggen dat ze die regel niet kunnen toepassen omdat hun online identiteit verder gaat dan wat er op hun identiteitsdocumenten staat. En dus staan beide groepen lijnrecht tegenover elkaar.

Drag performers treden vaak op onder de naam die hun persoonlijke identiteit weergeeft, ook wanneer de overheid de nieuwe naam (nog) niet officieel erkent. Zo ook de Nederlandse Mayday (op foto) die zelf vanuit Amerika het bericht kreeg om haar Facebooknaam te veranderen in haar ‘echte’ naam waardoor ze haar artiestennaam niet op de grootste sociale netwerksite kan gebruiken. En daar is ze boos over. Want ondanks het feit dat haar naam wel officieel gewijzigd is in Mayday, vreest ze van het online toneel te verdwijnen. Zo zegt ze via haar profiel:

Facebook heeft toen inderdaad mijn naam veranderd. Ik ben daar heel lang zuur over geweest. En hoopte eigenlijk dat dit oud nieuws was. Schandalig hoe Facebook hier  mee omgaat. Mijn naam is in mijn paspoort veranderd in Mayday dus ik hoop buiten de boot te vallen.

Volgens Mayday weet niet iedereen wie Ruud Douma is maar kent iedereen wel Dolly Bellefleur. Ook voor fans of mensen die Mayday zoeken is het vervelend dat ze alleen haar artiestennaam kennen. Zo stelt ze zich al twintig jaar voor als Mayday. 

“Mensen moeten eerst Miss Marple spelen om uit te vinden hoe ik echt heet voordat ze me misschien kunnen vinden of boeken.  En als je dan ook nog Robert Jansen heet moet je dus nog eens zoeken tussen honderden Robert Jansens.”

COC-stadsdeelcoördinator Pieter Nijhof van Amsterdam Nieuw-West  denkt dat het probleem schadelijk is voor de emancipatie van de LGBT-beweging. Hij ziet het probleem iets ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt. Volgens hem speelt de moraliteit van vele Amerikanen, die tegen lesbische, homoseksuele, biseksuelen en transgenders (LGBT) zijn, een rol. Volgens hem is de laatstgenoemde groep een makkelijke prooi omdat het de meest zichtbare is:

Het naambeleid is reactief en Facebookgebruikers worden aangepakt nadat Facebookgebruikers, moraalridders, hen hebben aangegeven. Juist dat maakt hen kwetsbaar!

Het naambeleid van Facebook is voor gebruikers online na te lezen. Daar staat te lezen dat een alternatieve naam ook toe te voegen is aan de naam die op je officiële identiteitspapieren staat, en daar wringt nu net de schoen.

Facebook heeft afgelopen maand een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de LGBT-beweging, maar dat leverde geen consensus op voor een oplossing.

Met Facebook die haar poot stijf houdt, lijkt de travestiet op Facebook aan het kortste eind te trekken. Tenzij Facebook een uitzondering maakt, maar daar ziet het er voorlopig niet naar uit.

SFWeekly Facebook will delete all Drag Queen profiles in 2 weeks

CC-Foto: Twitter / Flickr Steve / PC Fannet

Geef een reactie

Laatste reacties (7)