Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Naambeleid Facebook discriminerend voor travestieten

  •  
23-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
travesty300.jpg
Travestieten zien artiestennaam als hun echte identiteit, Facebook houdt paspoort aan
Er is een gevecht gaande tussen Facebook en zogenoemde ‘drag queens’ of travestieten. Discussiepunt is het naambeleid van de sociale netwerksite. Volgens Facebook moet je profiel ingericht zijn naar je officiële naam zoals deze ook op je creditcard, paspoort of rijbewijs staat. Mensen die optreden ‘in drag’ zeggen dat ze die regel niet kunnen toepassen omdat hun online identiteit verder gaat dan wat er op hun identiteitsdocumenten staat. En dus staan beide groepen lijnrecht tegenover elkaar.
RTEmagicC_mayday300.jpg
Facebook heeft toen inderdaad mijn naam veranderd. Ik ben daar heel lang zuur over geweest. En hoopte eigenlijk dat dit oud nieuws was. Schandalig hoe Facebook hier  mee omgaat. Mijn naam is in mijn paspoort veranderd in Mayday dus ik hoop buiten de boot te vallen.
RTEmagicC_Pieter_Nijhof.jpeg
Volgens Mayday weet niet iedereen wie Ruud Douma is maar kent iedereen wel Dolly Bellefleur. Ook voor fans of mensen die Mayday zoeken is het vervelend dat ze alleen haar artiestennaam kennen. Zo stelt ze zich al twintig jaar voor als Mayday. 
“Mensen moeten eerst Miss Marple spelen om uit te vinden hoe ik echt heet voordat ze me misschien kunnen vinden of boeken.  En als je dan ook nog Robert Jansen heet moet je dus nog eens zoeken tussen honderden Robert Jansens.”
COC-stadsdeelcoördinator Pieter Nijhof van Amsterdam Nieuw-West  denkt dat het probleem schadelijk is voor de emancipatie van de LGBT-beweging. Hij ziet het probleem iets ingewikkelder dan het in eerste instantie lijkt. Volgens hem speelt de moraliteit van vele Amerikanen, die tegen lesbische, homoseksuele, biseksuelen en transgenders (LGBT) zijn, een rol. Volgens hem is de laatstgenoemde groep een makkelijke prooi omdat het de meest zichtbare is:
Het naambeleid is reactief en Facebookgebruikers worden aangepakt nadat Facebookgebruikers, moraalridders, hen hebben aangegeven. Juist dat maakt hen kwetsbaar!
Het naambeleid van Facebook is voor gebruikers online na te lezen. Daar staat te lezen dat een alternatieve naam ook toe te voegen is aan de naam die op je officiële identiteitspapieren staat, en daar wringt nu net de schoen.
Facebook heeft afgelopen maand een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de LGBT-beweging, maar dat leverde geen consensus op voor een oplossing.
CC-Foto: Twitter / Flickr Steve  / PC Fannet

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.