57

Naamswijziging publieke tv-zenders NPO ontaardt in pr-ramp

NPO? Niet Positief Ontvangen ... Topman Hagoort wil af van aanduiding Nederland 1, 2 en 3 ... Kosten: 150.000 euro

De NPO, Nederlandse Publieke Omroep, wil af van Nederland 1, 2 en 3 als zendernamen. Dat moet NPO 1, 2 en 3 worden. De koepelorganisatie van de publieke omroep wil zo de herkenbaarheid vergroten. Op het voorstel wordt met verbijstering gereageerd. De publieke omroep moet immers juist zwaar bezuinigen.


In een verklaring stelt de NPO:

De programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zullen straks te vinden zijn onder de naam NPO. Nu hebben de tv-netten, radiozenders en websites nog een eigen naam. Met één sterke naam op radio, tv en internet wil de NPO online beter tegenwicht kunnen bieden aan internationale mediamerken als Youtube, Google en Apple. “Die slag dreigen we nu te verliezen,” aldus Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de NPO. “Voor de kijker en luisteraar wordt het duidelijker. De link tussen Nederland 1 en Uitzending Gemist wordt nu onvoldoende gelegd. Als je straks een programma op NPO 1 gemist hebt, kijk je dat terug op NPO.nl of de NPO-app op je tablet.”

Eerder al nam de publieke omroep de domeinnaam npo.nl over van de Nederlandse Postduiven Organisatie, een vereniging met circa 22.000 leden. Daar werd 100.000 euro voor betaald.

De Telegraaf citeert omroepbazen die kritiek hebben op Hagoort:

“We moeten 300 miljoen euro bezuinigen, honderden mensen verliezen hun baan en hier wordt geld uitgegeven aan een volkomen overbodige actie. Nederland 1 is al de best bekeken zender van ons land. Dat kun je toch aan niemand uitleggen?” De naamswijziging zou zo’n anderhalve ton kosten.

Ook omroepmedewerkers zijn niet gelukkig. Zo twitterde Claudia de Breij: “Nederland 1 wordt NPO 1. Wat een dommigheid. Met dit soort beleidswijzigingen gaan we het wel redden jongens!” En Jeroen Pauw: “Je zenders naar een postduivenorganisatie noemen.. Nope”. Ook de politiek reageert afwijzend. Een twitteraar constateerde dan ook:

Niet Positief Ontvangen #NPO

NPO staat overigens ook voor non-profit organization. 

Lees ook Bas Geeraets: Nieuwspraak bij de publieke omroep

Geef een reactie

Laatste reacties (57)