88

Naast geldcrisis straks ook voedselcrisis

Extreme droogte VS leidt tot magere oogsten ... Prijzen exploderen

De prijzen van graan, maïs en soja zijn in enkele weken tijd geëxplodeerd. Maïs is 50 procent duurder geworden, tarwe 30, en soja bijna 20 procent. Dit lijkt een nieuwe golf van stijgende voedselprijzen in te luiden, schrijft de Volkskrant.


De prijsstijgingen worden veroorzaakt door een ongekende droogte in de Verenigde Staten waar bijna de helft van de maïs in de wereld wordt verbouwd. Maïs en andere graanproducten dienen vooral als veevoer voor de vlees- en zuivelproductie. Daarnaast wordt maïs steeds vaker verwerkt tot bio-brandstof. Dat leidt tot een groeiende vraag  en daardoor stijgen de prijzen.

De Volkskrant:

De prijsstijgingen doen denken aan de prijsgolven die in 2008 en 2010 het voedsel duur maakten. In 2008 taxeerde de wereldvoedselorganisatie FAO dat door de prijsstijgingen 75 miljoen mensen honger leden. Dat scenario ligt nu weer in het verschiet. De prijsindex van de Wereld Graan Raad staat nu hoger dan in juli 2008. De prijzengolf van 2010, veroorzaakt door droogte in Rusland en Oekraïne, had ook een politiek effect. Onder andere de hoge graanprijzen leidden tot rellen in de Arabische landen en uiteindelijk tot het vallen van regimes tijdens de Arabische Lente.

De dreigende tekorten worden niet alleen veroorzaakt door het klimaat. Dinsdag werd bekend dat er wereldwijd een tekort aan zink dreigt, een essentiële grondstof voor landbouw. De resterende hoeveelheid op de wereld is over 21 jaar op.

Agri Holland:

Eén derde van het wereldlandbouwareaal kampt met een tekort aan zink en seleen. Dat beperkt de landbouwproductie en leidt tot gebrekziekten bij mens en vee. De komende decennia zal deze schaarste naar verwachting wereldwijd toenemen. Dit risico is een blinde vlek in het Nederlandse en Europese landbouw-, grondstoffen- en ontwikkelingsbeleid. Dat concludeert het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving in een rapport en advies aan de bewindslieden van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. 

Jaarlijks sterven er nu naar schatting zo’n 800.000 mensen aan zinkgebrek.

cc-foto: Kees van Mansom

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (88)