Laatste update 09:42
27

Zo worden nabestaanden MH17 lastiggevallen met desinformatie

Alsof het verwerken van de dood van familie, vrienden en/of collega’s niet vervelend genoeg is, worden nabestaanden van de MH17-slachtoffers ook eens voortdurend lastiggevallen door lieden die zeggen te weten wie er écht verantwoordelijk is voor de MH17-ramp. NRC Handelsblad schetst hoe ene Julia Stefani nabestaanden aan het lijntje heeft gehouden door zichzelf te introduceren als tolk bij een briefing in Kiev tussen de Nederlandse ambassade en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Stefani zou Nederland hebben geweten dat er luchtafweerraketten stonden in Oost-Oekraïne en had de ramp voorkomen kunnen worden. Het verhaal dat met hulp van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de wereld in is geholpen, staat niet op zichzelf, aldus NRC. Nabestaanden worden vaker lastiggevallen.

NRC:

Laatst werd ze door een Telegraaf-journalist meegenomen naar de Duitse privédetective Josef Resch, die claimt onafhankelijk onderzoek te doen naar de ramp. Hij stelt dat in Oekraïne getuigen van de crash uit de weg zijn geruimd, zonder daarvoor bewijs te leveren.

Resch bleek uiteindelijk alleen maar uit op aandacht.

Ook amateuronderzoeker Billy Six wordt door NRC Handelsblad aangehaald. Hij zou twijfelen aan het internationale onderzoek en wil graag een nieuwe onderzoek. Hij vroeg nabestaande Silene Fredriksz een brief aan Donald Trump te ondertekenen waarin de Amerikaanse president wordt gevraagd een nieuw onderzoek in te stellen. Frederiksz weigerde, Thierry Baudet (voorman FvD) tekende de brief wel.

Dan is er ook nog Constatin Karmanov, die zichzelf voorstelt als officiële vertegenwoordiger in Nederland van de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov. Karmanov beweert dat het vliegtuig door een storm is neergehaald. In werkelijkheid is hij een filosoof uit het Utrechtse Maarssen. NRC:

Ook Constantin Karmanov is niet wie hij zegt te zijn, blijkt als NRC hem tweemaal ontmoet, in Almere en Maarssen. Hij geeft zich uit als Oekraïener, maar is in werkelijkheid geboren in de voormalige Sovjet-republiek Oezbekistan. Ook is hij geen vertegenwoordiger van Antonov, stelt het Oekraïense luchtvaartbedrijf. Als NRC Karmanov vraagt waar hij zijn informatie over de vliegtuigramp vandaan haalt, zegt hij dat hij hierover wordt geïnformeerd door iemand bij het Russische ministerie van Defensie.

NRC: Nabestaanden MH17 veelvuldig lastiggevallen met desinformatie
cc-foto: Roman Boed

Geef een reactie

Laatste reacties (27)